Mniam1

Mniam1

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 807]

Kokosanki z czekoladą

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Sposób na wykorzystanie zbędnych białek to słodkie ciasteczka z białek i wiórków kokosowych. Kawałki czekolady sprawiają, że smakują jeszcze lepiej.

Kokosanki z czekoladą Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Kokosanki z czekoladą

 

  • 6 białek
  • 1 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 300g wiórków kokosowych
  • 100g czekolady gorzkiej
  • sól

Sposób przygotowania:

Kokosanki z czekoladą
Do białek dodać szczyptę soli i ubić na sztywną pianę. Ubijając dodawać porcjami cukier i cukier waniliowy. Ubijać, aż cukier całkowicie się rozpuści. Wsypać wiórki kokosowe i wmieszać w pianę, która znacznie opadnie. Czekoladę posiekać nożem i wmieszać w białka kokosowe. Nałożyć do rękawa cukierniczego z szeroką końcówką (lub bez) i wyciskać ciasteczka na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Należy zachować odstęp, gdyż nieco urosną. Piec w 180*C przez 20min. Smacznego!
Kokosanki z czekoladą
Białka ubić na sztywną pianę, a następnie partiami dodawać cukier.

Tagi:

czekolada