Diabelska kuchnia

Diabelska kuchnia

Szef Kuchni
[Przepisów: 13]

Kokosanki z czekoladą 3

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Klasyczne kokosanki oblane mleczną czekoladą.

Kokosanki z czekoladą 3 Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kokosanki z czekoladą 3

 

  • 15 dag wiórków kokosowych,
  • 0,5 szklanki cukru,
  • 2 białka,
  • 1 żółtko,
  • 2 łyżki mleczka kokosowego,
  • 1 łyżka soku z pomarańczy,
  • szczypta soli,
  • 10 dag czekolady.

Sposób przygotowania:

Kokosanki z czekoladą 3
Białka ubić na sztywną pianę. Do ubitych dodawać stopniowo cukier i sól. Następnie dodać wiórki kokosowe i sok z pomarańczy i wszystko razem wymieszać. Blachę do pieczenie wyłożyć papierem i za pomocą łyżeczki kłaść ciasteczka. Każde posmarować żółtkiem rozmieszanym z 1 łyżką mleczka kokosowego. Piec w temperaturze 200 stopni przez 10 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 175 stopni na kolejne 10 minut. W kąpieli wodnej rozpuścić drobno pokruszoną czekoladę z 1 łyżką mleczka kokosowego. Przestudzone ciasteczka maczać w czekoladzie i pozostawić aż czekolada stwardnieje.
Kokosanki z czekoladą 3
Masa na ciasteczka wychodzi dosyć zwarta.
Kokosanki z czekoladą 3
Ciasteczka najlepiej układać na blasze za pomocą łyżeczki.
Kokosanki z czekoladą 3
Dzięki posmarowaniu ciasteczek żółtkiem nabierają ładnego złotego koloru.
Kokosanki z czekoladą 3
Ciasteczka po przestudzeniu udekorowane czekoladą.

Tagi:

czekolada