Owoce w czekoladzie to pyszne połączenie smaków świeżych owoców z płynną czekoladą, gorzką lub słodką, w zależności od upodobań. Wszystkie dostępne na rynku świeże owoce jadalne można łączyć z czekoladą: maliny, poziomki, gruszki, pomarańcze. Podobnie jest z owocami suszonymi: rodzynkami, żurawiną, morelami. Owoce w czekoladzie można kupić w sklepie lub zrobić w domu, ponieważ delicje przygotowuje się szybko i łatwo.

Owoce zanurzane w czekoladzie

Desery w postaci kolorowych owoców w czekoladzie kuszą wielbicieli słodkości zarówno na wystawnym przyjęciu, jak i spotkaniu z przyjaciółmi. Połączenia smaków i sposób podania delicji może być różny w zależności od fantazji osoby, która przyrządza deser. Najbardziej popularne są truskawki w czekoladzie oraz banany w czekoladzie, które kuszą smakiem. Truskawki w czekoladzie, ciemnej lub mlecznej, mogą być podane z bitą śmietaną. Wyśmienicie smakują serwowane z szampanem. Są uznane za jeden z najbardziej znanych i skutecznych afrodyzjaków.

Banany w czekoladzie

Banany w czekoladzie to również popularny deser. Podawane na patyku owoce mogą być w całości lub tylko do połowy oblane czekoladą. Dodatkowo, można wykorzystać kolorową posypkę, by ozdobić smakołyk. Smaczne są także banany w czekoladzie z kremem budyniowym na kruchym cieście. Choć przygotowanie deseru wymaga zaangażowania i czasu, to efekt sprawi przyjemność każdemu łasuchowi.

Suszone owoce w czekoladzie oraz ciasta z owocami w czekoladzie

Maczane w czekoladzie suszone wiśnie lub śliwki z dodatkiem likieru są także popularnym smakołykiem. Podobnie, serwowane orzechy laskowe czy plasterki kiwi na patyku zanurzone w czekoladzie i odstawione do zamrażarki są smakowite i zdrowe. Wybornie smakuje również ciasto z letnimi owocami polane czekoladą.
Trufle czekoladowe

Trufle czekoladowe

Trufle czekoladowe robi się z masła, czekolady (lub kakao) i cukru pudru. Można do nich dodać także herbatniki, pokruszone płatki kukurydziane i bakalie, a do środka włożyć migdał. Trufle czekoladowe z herbatników i płatków są lżejsze, a do ich wykonania potrzeba mniej masła. Są deserem zarówno dla miłośników ciemnej, jak i białej czekolady. Truflowe kuleczki obtacza się – zależnie od ich koloru – w kakao, kawie, pokruszonych migdałach, orzechach, płatkach ryżowych albo wiórkach kokosowych.

Czekoladki

Czekoladki

Czekoladki to słodycze przygotowane na bazie czekolady z dodatkiem np. orzechów, bakalii, owoców czy płynnego nadzienia. Mogą mieć kształt zarówno kwadratu, trójkąta, prostokąta, jak i kulki. Czekoladki świetnie nadają się do wypieków i deserów. Nadają im niepowtarzalny smak i oryginalny wygląd. Mogą być przygotowane z czekolady gorzkiej, mlecznej, białej lub deserowej.

Desery lodowe

Desery lodowe

Desery lodowe najlepiej jeść w letnie i upalne dni spędzane w gronie znajomych. Smakują wtedy doskonale i świetnie schładzają organizm. Popularne są sorbety, torty lodowe lub pucharki jogurtowe. Domowe lody robi się z mleka i śmietanki. Dodane owoce uzupełniają potrzebne witaminy i składniki odżywcze. Desery te jednak są prawdziwą bombą kaloryczną, więc nie można ich jeść w zbyt dużych ilościach. Popularne przepisy to tiramisu, placek z ciepłymi lodami lub bananowy kielich.

Ciasto parzone

Ciasto parzone

Ciasto parzone jest popularnym wyrobem kuchni francuskiej. Jest mało kaloryczne i bardzo proste w przygotowaniu. Ciasto ma delikatną konsystencję, jest suche i puste w środku. Najczęściej podaje się je z dodatkiem kremu waniliowego lub lukru. Z ciasta parzonego można przygotować również kulki ptysiowe do zupy krem. Przyrządza się z niego takie desery, jak karpatki, eklerki, ptysie lub pączki wiedeńskie. Ciasto parzone świetnie smakuje ze świeżą kawą lub aromatyczną herbatą.

Ciastka półkruche

Ciastka półkruche

Do przygotowania półkruchego ciasta wystarczy połowa ilości tłuszczu, której używa się do robienia kruchych wypieków. Można także zrezygnować z żółtek jaj, a zamiast nich dodać śmietanę. Upieczone półkruche ciastka można przechowywać nawet kilka tygodni, a gotowe ciasto do pieczenia w razie potrzeby mrozić w zamrażalniku. Wykorzystuje się je do pasztecików, kulebiaków, rogalików, słodkich bądź wytrawnych tart.

Ciastka bez jajek

Ciastka bez jajek

Najsmaczniejszy i najszybszy w wykonaniu przepis na ciastka bez jajek to ciastka owsiane. Chrupiące ciastka owsiane można przygotować także bez dodatku masła i mleka, wykorzystując tylko płatki owsiane, ulubione bakalie, banany i miód. Taka przekąska to pomysł na energetyczne drugie śniadanie do pracy lub słodki akcent pomiędzy głównymi posiłkami w ciągu dnia. Bez jajek można też przygotować kruche ciastka z serkiem homogenizowanym, kokosanki i andruty.

Polecane przepisy do kategorii Owoce w czekoladzie

Znaleźliśmy 38 przepisów w kategorii Owoce w czekoladzie

Kokosanki  kakaowe

Kokosanki kakaowe

gosia56 gosia56
1

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Banany w czekoladzie

Banany w czekoladzie

olkaaa olkaaa

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Kiwi w czekoladzie

Kiwi w czekoladzie

kaja kaja

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Czekoladowe kokosanki

Czekoladowe kokosanki

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: