inus_f

inus_f

Kucharz
[Przepisów: 18]

Kokosowa z imbirem i kurczakiem.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Rozgrzewajaca tajska zupa idealna na zimne dni.

Kokosowa z imbirem i kurczakiem.

Składniki:

Kokosowa z imbirem i kurczakiem.

 

  • 500 ml mleka kokosowego
  • 500 ml bulionu drobiowego z kostki lub bulionetki
  • 1 duza pierś z kurczaka pokrojona na paski
  • 2 parpyczki chili oczyszczone z pestek i posiekane
  • 2 łyżeczki mielonego imbiru
  • 2 łyżeczki mielonej trawy cytrynowej
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • 4 łyżeczki sosu rybnego
  • 1 łyzeczka soku z limonki
  • pęczek szczypiorku
  • mielona kolendra

Sposób przygotowania:

Kokosowa z imbirem i kurczakiem.
Do garnka wlać mleko kokosowe i bulion dodać trawę cytrynową i imbir doprowadzic do wrzenia, zmniejszyc ogień i gotowac jeszcze 5 minut czasami mieszając.Nastepnie do garnka włozyć pierś z kurczaka, chili, cukier i sos rybny.Gotować na małym ogniu do momentu gdy mięso będzie miękkie.Po tym czasie zupę doprawić sokiem z limonki.Rozlać do talerzy,posypać szczypiorkiem oraz mielona kolendrą.Smacznego.