Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Kokosowe babeczki z konfiturą

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Babeczki ozdobić bitą śmietaną zrobioną ze śnieżki lub w sprayu

Kokosowe babeczki z konfiturą Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Kokosowe babeczki z konfiturą

 

  • 1,5 szkl mąki
  • 7 dag masła
  • 2 łyżki kakao
  • 3 łyżki wiórek kokosowych
  • 1 łyżka mleczka kokosowego
  • 2 łyżki spirytusu
  • 1 żółtko
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki konfitur wiśniowych
  • bita śmietana

 

Sposób przygotowania:

Kokosowe babeczki z konfiturą
Na stolnicy wymieszać mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia, dodać miękkie masło i posiekać nożem. Następnie dodać wiórki kokosowe, cukier puder, spirytus, mleczko kokosowe, żółtko i zagnieść ciasto. Odłożyć do lodówki na 1/2 godziny. Ciasto rozwałkować, wykleić foremki babeczek, włożyć konfitury, ułożyć na blaszce. Włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec w temp 170 stopni około 15 minut. Po ostudzeniu wyjąć z foremek i ozdobić według uznania.
Kokosowe babeczki z konfiturą
Przygotowane składniki ciasta zagnieść, zawinąć w folie i odłożyć.
Kokosowe babeczki z konfiturą
Rozwałkowanym ciastem wykleić foremki babeczek, włożyć konfitury i upiec.