WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2002]

Kokosowe ciasto bezglutenowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Ciasto kokosowe na mące kokosowej, z wiórkami kokosowymi. Jest mięciutkie, puszyste i lekko wilgotne. Można je dodatkowo polać bezglutenową czekoladą.

Kokosowe ciasto bezglutenowe Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kokosowe ciasto bezglutenowe

 

  • 4 jajka
  • 2-3 łyżki cukru lub innego słodzidła
  • 40g mąki kokosowej
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia bezglutenowego
  • szczypta soli
  • 60g wiórków kokosowych
  • 3 łyżki oleju

Sposób przygotowania:

Kokosowe ciasto bezglutenowe

ETAP 1:

Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Do ubitej piany wsypać cukier i ubijać aż piana będzie błyszcząca. Następnie dodać żółtka i zmiksować do połączenia składników.

Wsypać mąkę kokosową wymieszaną z proszkiem do pieczenia i wiórki kokosowe. Wymieszać. Dodać olej i znów wymieszać.

Ciasto przełożyć do formy keksówki 12x25 lub 12x30cm wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i piec do suchego patyczka w temp. 175 stopni (ok. 25-30min). Wystudzić poza piekarnikiem.

Wierzch można udekorować cukrem pudrem lub czekoladą bezglutenową rozpuszczoną w łyżce śmietany.

Kokosowe ciasto bezglutenowe
Kokosowe ciasto bezglutenowe po upieczeniu
Kokosowe ciasto bezglutenowe
Ciasto kokosowe przełożone do formy keksówki
Kokosowe ciasto bezglutenowe
Mąka kokosowa i wiórki kokosowe dodane do ciasta
Kokosowe ciasto bezglutenowe
Piana z czterech białek ubita na sztywno z solą