Sposób przygotowania:
Bezglutenowe ciasto ryżowo-jogurtowe z truskawkami
Mąkę ryżową możemy przygotować sami – mieląc w młynku do kawy ziarna ryżu po czym przesiewamy je przez sitko – ja tym razem zmieliłam ryż naturalny wymieszany pół na pół z białym. Masło roztapiamy na patelni lub w kuchence mikrofalowej, odstawiamy do przestygnięcia.
Truskawki myjemy, pozbawiamy szypułek i kropimy na ćwiartki lub w plasterki.
Jajka wbijamy do miski i ucieramy je na puszystą masę z cukrem. Kiedy jajka podwoją swoją objętość wlewamy przestudzone masło i dodajemy na przemian jogurt i mąkę, mieszamy, aż składniki się połączą.
Małą tortownicę wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy ciasto, a na wierzchu układamy pokrojone truskawki. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 20-25 minut.
Upieczone ciasto odstawiamy do przestygnięcia, przed podaniem możemy posypać z wierzchu cukrem pudrem.
Truskawki myjemy, pozbawiamy szypułek i kropimy na ćwiartki lub w plasterki.
Jajka wbijamy do miski i ucieramy je na puszystą masę z cukrem. Kiedy jajka podwoją swoją objętość wlewamy przestudzone masło i dodajemy na przemian jogurt i mąkę, mieszamy, aż składniki się połączą.
Małą tortownicę wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy ciasto, a na wierzchu układamy pokrojone truskawki. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 20-25 minut.
Upieczone ciasto odstawiamy do przestygnięcia, przed podaniem możemy posypać z wierzchu cukrem pudrem.
smokii
ankaszym
Igraszki Losu
ankaszym napisał(a):