Igraszki Losu

Igraszki Losu

Złoty Ekspert
[Przepisów: 836]

Bezglutenowe ciasto ryżowo-jogurtowe z truskawkami

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 4/5 głosów: 11

Proste i pyszne bezglutenowe ciasto na mące ryżowej z truskawkami zaskoczy swoją teksturą i smakiem wszystkich lubiących słodycze, polecam

Bezglutenowe ciasto ryżowo-jogurtowe z truskawkami

Składniki:

Bezglutenowe ciasto ryżowo-jogurtowe z truskawkami

 

Sposób przygotowania:

Bezglutenowe ciasto ryżowo-jogurtowe z truskawkami
Mąkę ryżową możemy przygotować sami – mieląc w młynku do kawy ziarna ryżu po czym przesiewamy je przez sitko – ja tym razem zmieliłam ryż naturalny wymieszany pół na pół z białym. Masło roztapiamy na patelni lub w kuchence mikrofalowej, odstawiamy do przestygnięcia.

Truskawki myjemy, pozbawiamy szypułek i kropimy na ćwiartki lub w plasterki.

Jajka wbijamy do miski i ucieramy je na puszystą masę z cukrem. Kiedy jajka podwoją swoją objętość wlewamy przestudzone masło i dodajemy na przemian jogurt i mąkę, mieszamy, aż składniki się połączą.

Małą tortownicę wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy ciasto, a na wierzchu układamy pokrojone truskawki. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 20-25 minut.

Upieczone ciasto odstawiamy do przestygnięcia, przed podaniem możemy posypać z wierzchu cukrem pudrem.

Tagi:

jajko jajka