Sposób przygotowania:
Sernik z wiśniami z szybkowaraETAP 1:
Jajka, cukier, cukier wanilinowy mikserem utrzeć do białości z 3 minuty na najwyższych obrotach - dobrze ubite jajka to podstawa udanego sernika.
ETAP 2:
Do jajek dodać twaróg sernikowy, wsypać kaszkę, budyń, śmietanę w proszku i mikserem połączyć składniki z 1 minutę na najwyższych obrotach.
ETAP 3:
Umyte, wydrylowane wiśnie, 3/4 wiśni wymieszać z mąką ziemniaczaną i dodać do masy serowej, łyżką wymieszać, reszta do dekoracji.
ETAP 4:
Formy dobrane wielkością do włożenia w szybkowary: 16 i 18 cm (1 dla męża do pracy), wyłożyć folią i wsypać na dno pokruszone herbatniki, na dno szybkowarów wstawić np. małe puszki po kukurydzy lub inne podkładki aby formy nie stały na dnie garnka w wodzie.
ETAP 5:
Do form w szybkowarach ostrożnie wlać masę serową prawie do brzegu, najlepiej serniki przygotować wieczorem i zostawić w otwartych szybkowarach do rana, folią nakryć formy tak aby nie przylegały do masy serowej, wlać wodę po 2 szklanki do garnka., po zasyczeniu pary gotować na średnim ogniu 35 minut.
ETAP 6:
Serniki zostawić w szybkowarach do wystudzenia najlepiej na całą noc, formy wyjąć z szybkowarów, serniki wyjąć na talerz i usunąć folię.
ETAP 7:
Ta polewa jest miękka nie twarda coś jak mus, wszystkie składniki w garnku roztopić i mieszać, maślanki dolać tyle, aby polewa nie była za mocno gęsta.
ETAP 8:
Polewę szybko wylać na serniki, powkładać wiśnie i posypać wiórkami kokosowymi, przechowywać w lodówce.