ziutula

ziutula

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1019]

Sernik z wiśniami z szybkowara

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Sernik z szybkowara jest idealnie aksamitny, wilgotny, miękki, smakuje wybornie, jest lepszy w smaku od sernika tradycyjnie gotowanego, ta ilość jest na 2 szybkowary i 2 formy dopasowane do średnicy szybkowara.

Sernik z wiśniami z szybkowara Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Sernik z wiśniami z szybkowara

 

  • jajka 5 sztuk "L",
  • cukier 1 szklanka,
  • cukier wanilinowy 1 opakowanie, twaróg sernikowy 1 kg wiaderko,
  • bita śmietana w proszku 1 opakowanie,
  • budyń waniliowy 1 opakowanie,
  • kasza manna 1 łyżka,
  • herbatniki 300 gram,
  • wiśnie 1 kg + 2 łyżki mąka ziemniaczana,
  • woda 4 szklanki do każdego szybkowara

 

  • Polewa:
  • czekolada gorzka 100 gram,
  • kakao 4 łyżki,
  • śmietana 18% 4 łyżki,
  • maślanka 1/2 szklanki,
  • wiórki kokosowe do posypania - ile potrzeba

Sposób przygotowania:

Sernik z wiśniami z szybkowara

ETAP 1:

Sernik z wiśniami z szybkowara
Składniki o temperaturze pokojowej, zwłaszcza jajka i twaróg.

Jajka, cukier, cukier wanilinowy mikserem utrzeć do białości z 3 minuty na najwyższych obrotach - dobrze ubite jajka to podstawa udanego sernika.

ETAP 2:

Sernik z wiśniami z szybkowara
Połączyć składniki nie zadługo mieszając.

Do jajek dodać twaróg sernikowy, wsypać kaszkę, budyń, śmietanę w proszku i mikserem połączyć składniki z 1 minutę na najwyższych obrotach.

ETAP 3:

Sernik z wiśniami z szybkowara
Wiśnie mrożone powinny być odmrożone na durszlaku.

Umyte, wydrylowane wiśnie, 3/4 wiśni wymieszać z mąką ziemniaczaną i dodać do masy serowej, łyżką wymieszać, reszta do dekoracji.

ETAP 4:

Sernik z wiśniami z szybkowara

Formy dobrane wielkością do włożenia w szybkowary: 16 i 18 cm (1 dla męża do pracy), wyłożyć folią i wsypać na dno pokruszone herbatniki, na dno szybkowarów wstawić np. małe puszki po kukurydzy lub inne podkładki aby formy nie stały na dnie garnka w wodzie.

ETAP 5:

Sernik z wiśniami z szybkowara

Do form w szybkowarach ostrożnie wlać masę serową prawie do brzegu, najlepiej serniki przygotować wieczorem i zostawić w otwartych szybkowarach do rana, folią nakryć formy tak aby nie przylegały do masy serowej, wlać wodę po 2 szklanki do garnka., po zasyczeniu pary gotować na średnim ogniu 35 minut.

ETAP 6:

Sernik z wiśniami z szybkowara

Serniki zostawić w szybkowarach do wystudzenia najlepiej na całą noc, formy wyjąć z szybkowarów, serniki wyjąć na talerz i usunąć folię.

ETAP 7:

Sernik z wiśniami z szybkowara

Ta polewa jest miękka nie twarda coś jak mus, wszystkie składniki w garnku roztopić i mieszać, maślanki dolać tyle, aby polewa nie była za mocno gęsta.

ETAP 8:

Sernik z wiśniami z szybkowara

Polewę szybko wylać na serniki, powkładać wiśnie i posypać wiórkami kokosowymi, przechowywać w lodówce.