Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1031]

Kokosowe ciasto z figami i galaretką bez pieczenia

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
  • KALORIE: 210
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Ciasto naprawdę rozpływa się w ustach i świetnie łączy delikatną masę kokosową, słodkie figi oraz rześką galaretkę.

Kokosowe ciasto z figami i galaretką bez pieczenia

Składniki:

Kokosowe ciasto z figami i galaretką bez pieczenia

Tortownica o średnicy 18 cm; masa:

  • 250 g serka mascarpone
  • 200 ml śmietanki 30-36%
  • 10 łyżek wiórków kokosowych (płaskich)
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki soku z cytryny

Ponadto:

  • około 16 okrągłych biszkoptów
  • 1 galaretka cytrynowa
  • 2-3 figi

Sposób przygotowania:

Kokosowe ciasto z figami i galaretką bez pieczenia

Galaretka:

Kokosowe ciasto z figami i galaretką bez pieczenia
Galaretka powinna po schłodzeniu delikatnie stężeć.

Galaretkę należy rozmieszać 500 ml gorącej wody i po ostudzeniu schodzić w lodówce, aby lekko stężała.

Masa:

Kokosowe ciasto z figami i galaretką bez pieczenia
Powstała masa powinna przypominać zwarty krem.

Kremówkę z cukrem ubić na sztywno partiami wymieszać z serkiem mascarpone zmiksowanym z wiórkami kokosowymi oraz sokiem z cytryny.

Całość:

Kokosowe ciasto z figami i galaretką bez pieczenia
Składniki należy umieszczać w podanej kolejności.

Na dnie formy ułożyć biszkopty maczane w galaretce, a na nich cienkie plasterki fig i kolejno masę kokosową, figi i biszkopty maczane w galaretce.

Całość zalać pozostałą galaretką.

Chłodzenie:

Kokosowe ciasto z figami i galaretką bez pieczenia
Galaretka na cieście powinna całkowicie stężeć.

Ciasto schłodzić w lodówce, aby galaretka całkowicie stężała.