Sposób przygotowania:
Zimowa sałatka - cukinia, jabłka, marchew, papryka
Cukinię, jabłka i marchewkę zetrzeć na największych oczkach tarki. Cebulę i paprykę pokroić w cienkie paseczki. Warzywa wymieszać dodając sól, cukier, ocet i olej.
Sałatkę pozostawić na 1-2 godziny, żeby warzywa puściły sok, po czym przełożyć do słoików uzupełniając pozostałą zalewą.
Do każdego słoika włożyć nacięty ząbek czosnku, liść laurowy, kilka kulek ziela angielskiego, ok 10 ziarenek pieprzu i 1/3 łyżeczki gorczycy.
Słoiki szczelnie zakręcić i zapasteryzować.
Sałatkę pozostawić na 1-2 godziny, żeby warzywa puściły sok, po czym przełożyć do słoików uzupełniając pozostałą zalewą.
Do każdego słoika włożyć nacięty ząbek czosnku, liść laurowy, kilka kulek ziela angielskiego, ok 10 ziarenek pieprzu i 1/3 łyżeczki gorczycy.
Słoiki szczelnie zakręcić i zapasteryzować.