Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Kokosowe kulki z płatków kukurydzianych

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Kulki z płatków kukurydzianych, masy kajmakowej i oleju kokosowego to sposób na pyszny i szybki dodatek do kawy.

Kokosowe kulki z płatków kukurydzianych

Składniki:

Kokosowe kulki z płatków kukurydzianych

 

dodatkowo

  • czekolada gorzka
  • płatki kokosowe

Sposób przygotowania:

Kokosowe kulki z płatków kukurydzianych

ETAP 1:

Kokosowe kulki z płatków kukurydzianych
olej kokosowy i masę krówkową podgrzać w garnku

W garnku ciągle mieszając podgrzać masę krówkową i olej kokosowy.

ETAP 2:

Kokosowe kulki z płatków kukurydzianych
Do masy dodać płatki śniadaniowe i sok z cytryny

Gdy masa będzie gładka dodać sok z cytryny i płatki kukurydziane.

ETAP 3:

Kokosowe kulki z płatków kukurydzianych
Płatki dokładnie połączyć z masą i ostudzić

Wszystko razem dokładnie wymieszać, lekko przestudzić.

ETAP 4:

Kokosowe kulki z płatków kukurydzianych
Tak przygotowane kuleczki schłodzic w lodówce

Zwilżonymi w zimnej wodzie rękami lub za pomocą dwóch łyżek formować kulki wielkości dużego orzecha włoskiego.

Ułożyć na tacce wyłożonej folią aluminiową, posypać płatkami kokosowymi lub ozdobnie skropić czekoladą rozpuszczoną w kuchence mikrofalowej.

Włożyć do lodówki, schłodzić.