Konczi

Konczi

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1780]

Kokosowe muffiny wieloowocowe

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 15

Kokosowe muffiny wieloowocowe to kolejny pyszny, szybki deser dla dużych i małych. Idealne do kawy na każdy wieczór.

Kokosowe muffiny wieloowocowe Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Kokosowe muffiny wieloowocowe

 

  • 2 czubate szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka czubata cukru waniliowego
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 czubate łyżki wiórek kokosowych
  • 1/3 szklanki cukru
  • 170 ml kefiru
  • 100 ml mleka
  • 70 ml oleju kokosowego
  • 2 jajka
  • 12 łyżeczek kruszonki
  • mix owoców mrożonych (maliny, porzeczki, żurawina, śliwki, agrest itp)
  • cukier puder do dekoracji

Sposób przygotowania:

Kokosowe muffiny wieloowocowe
Do jednej miski wsypujemy suche składnik: mąkę, cukier, cukier waniliowy, proszek o pieczenia i wiórki kokosowe - mieszamy. Do drugiej miski wlewamy mokre składniki: kefir, mleko, olej i wbijamy jajka - mieszamy.

Do suchych składników przelewamy mokre i dokładnie mieszamy.

Formę do muffin wykładamy papilotami, uzupełniamy je do 3/4 wysokości, nakładamy mix owoców, posypujemy kruszonką. Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 35 minut.

Podajemy dekorując szczyptą cukru pudru.
Kokosowe muffiny wieloowocowe
do jednej z misek wsypujemy suche składniki
Kokosowe muffiny wieloowocowe
do drugiej miski przekładamy mokre składniki
Kokosowe muffiny wieloowocowe
do suchych składników przekładamy mokre i mieszamy
Kokosowe muffiny wieloowocowe
ciastem uzupełniamy papiloty, nakładamy owoce
Kokosowe muffiny wieloowocowe
na wierzch posypujemy kruszonkę - pieczemy