przejs

przejs

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 345]

SUPERPRZEPIS

Muffinki kokosowe w białej czekoladzie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Kolejna wersja muffinek-tym razem kokosowa

Muffinki kokosowe w białej czekoladzie Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Muffinki kokosowe w białej czekoladzie

 

  • 200 g mąki
  • 90 g cukru
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • ½ łyżeczki sody
  • 10 łyżek wiórków kokosowych (ok. 80 g)
  • 2 duże jajka
  • 160 g roztopionego i ostudzonego masła
  • 65 ml soku z cytryny
  • skórka otarta z dwóch cytryn

 

  • + SKŁADNIKI NA POLEWĘ :

 

 

Sposób przygotowania:

Muffinki kokosowe w białej czekoladzie
Roztopione masło mieszamy z rozbełtanymi jajkami i sokiem z cytryny. Mąkę przesiewamy i łączymy z w misce z cukrem, proszkiem do pieczenia, sodą, solą, wiórkami kokosowymi i skórką otartą z cytryny.Następnie łączymy składniki suche ze składnikami mokrymi, aby połączyły się. Papilotki napełniamy do 2/3 wysokości tak powstałą masą i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 20-25 min. Upieczone muffinki studzimy. Czekoladę z dodatkiem masła rozpuszczamy wkąpieli wodnej lub kuchence mikrofalowej. W takiej polewie maczamy każdą z muffinek i posypujemy je wiórkami kokosowymi.
Muffinki kokosowe w białej czekoladzie
Kokos i biała czekolada smakują razem wybornie!
Muffinki kokosowe w białej czekoladzie
Atu moje muffinki jeszcze przed upieczeniem...