Ostra na Słodko

Ostra na Słodko

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 409]

Kakaowe muffinki z kremem kokosowym

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

" Kakaowe muffinki z kremem kokosowym i mleczną czekoladą "

Kakaowe muffinki z kremem kokosowym

Składniki:

Kakaowe muffinki z kremem kokosowym

 

  • Składniki:
  • ( na ok. 8 szt )

 

  • jajko - 1 szt.
  • cukier - 3 łyżki
  • mąka pszenna - 0,5 szklanki
  • woda - ok.90 ml
  • olej - 100 ml
  • kakao - 2 łyżki
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka

 

 

 

 

  • Dodatkowo
  • czekolada

Sposób przygotowania:

Kakaowe muffinki z kremem kokosowym
Muffinki: Jajka miksujemy z cukrem.Dodajemy powoli wodę, olej i mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i przyprawą do piernika. Dodajemy kakao i dokładnie mieszamy. Do foremek ( ja jak zwykle używałam silikonowych - polecam! ) nakładamy ciasto ( mniej więcej do 3/4 wysokości ). Piekarnik rozgrzewamy do 190C i pieczemy muffinki ok. 25-30 minut ( do "suchego patyczka" ). Chwilę studzimy. Ścinamy górę.Krem: Mleko łączymy z mąką ziemniaczaną i pszenną. Mleko kokosowe wlewamy do garnka. Dodajemy cukier i cukier waniliowy. Gdy kokosowe będzie gorące, dodajemy mleko wymieszane z mąkami.Całość mieszamy bez przerwy, żeby nie powstały grudki. Gdy budyń zrobi się gęsty odstawiamy do wystygnięcia. Masło ubijamy i dodajemy po łyżce budyniu kokosowego. Gdy powstanie jednolita masa dodajemy podprażone wiórki kokosowe.Mieszamy i odstawiamy na ok. 20 minut do lodówki.Powstałym kremem dekorujemy ( ze szprycy ) kakaową muffinkę. Posypujemy startą czekoladą. Smacznego!