Bernadetta

Bernadetta

Złoty Ekspert
[Przepisów: 947]

Kokosowe trufle z kaszy kuskus

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Pyszna i zdrowsza wersja domowych trufli

Kokosowe trufle z kaszy kuskus Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Kokosowe trufle z kaszy kuskus

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Kokosowe trufle z kaszy kuskus
Kuskus zalewamy wrzącą wodą 1 cm ponad powierzchnię kaszy. Lekko solimy, w razie potrzeby dolewamy nieco wrzątku. Herbatniki i biszkopty dokładnie rozdrabniamy blenderem. Miksujemy również przygotowany wcześniej kuskus. Masło rozpuszczamy. Wlewamy śmietanę, dodajemy połamaną czekoladę i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Po lekkim przestudzeniu, masę dodajemy do kaszy z herbatnikami i ciastkami. Wlewamy likier jajeczny i dokładnie mieszamy. Masę wstawiamy na 10 minut do lodówki, aby nieco się schłodziła. Nabieramy łyżkę masy, w środek wkładamy po 3-4 kawałki żurawiny. Formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego. Trufle obtaczamy w wiórkach kokosowych.
Kokosowe trufle z kaszy kuskus
Kuskus zalewamy wrzącą wodą 1 cm ponad powierzchnię kaszy. Lekko solimy, w razie potrzeby dolewamy nieco wrzątku.
Kokosowe trufle z kaszy kuskus
Masło rozpuszczamy. Wlewamy śmietanę, dodajemy połamaną czekoladę i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Po lekkim przestudzeniu, masę dodajemy do kaszy z herbatnikami i ciastkami.