iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1306]

Kokosowiec z mirabelkami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pomysł na złożenie ciasta zaczerpnięty z gazety, mirabelki znalazły się w nim z powodu ogromnego urodzaju na te owoce. Ciasto pycha.

Kokosowiec z mirabelkami Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Kokosowiec z mirabelkami

ciasto:

  • 15 dag wiórków kokosowych
  • 12 dag herbatników
  • 5 dag masła
  • 8 dag cukru
  • 1/4 szklanki mleka
  • 4 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

mus owocowy:

Masa śmietankowa:

  • 600 ml śmietany 30%
  • 30 dag serka homogenizowanego naturalnego
  • 2 galaretki cytrynowe

Sposób przygotowania:

Kokosowiec z mirabelkami

ETAP 1:

Kokosowiec z mirabelkami
Ciasto ma się ładnie zrumienić podczas pieczenia.

Masło utrzeć z cukrem w trakcie ucierania dodać żółtka jajek do kremu maślanego dodać wiórki kokosowe i pokruszone ciastka oraz proszek do pieczenia, wymieszać. Białka ubić na sztywno z dodatkiem szczypty soli i delikatnie połączyć z ciastem. Formę 33 cm na 22 cm wyłożyć na dnie papierem do pieczenia i wyłożyć do niej całe ciasto, piec w 190st ok 15 minut.

ETAP 2:

Kokosowiec z mirabelkami
Mirabelki dokładnie zmiksować na mus.

40 dag śliwek mirabelek już bez pestek zmiksować na mus z dodatkiem cukru, żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki gorącej wody i dodać do musu owocowego, odstawić do lekkiego zgęstnienia.

Kiedy mus owocowy zacznie zastygać wylać go na upieczony i wystudzony spód z ciasta, odstawić do lodówki do całkowitego zastygnięcia.

Galaretki rozpuścić w 1 szklance gorącej wody i przestudzić. Serek wymieszać z płynną galaretką, śmietanę ubić na sztywno i dodać do masy serowej, delikatnie wszystko ze sobą połączyć.

Masę serową wylać na zastygnięty mus owocowy i ponownie wstawić do lodówki najlepiej na kilka godzin, przed podaniem dowolnie ozdobić.