Sposób przygotowania:
Słonecznikowiec z nutelląETAP 1:
Białka jaj oddzielone od żółtek ubijamy na sztywna pianę z dodatkiem cukru, następnie z żółtkami, a na samym końcu z przesiana mąką pszenną zmieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao.
Ciasto wlewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150 stopni na około 40 minut.
Po upieczeniu pozostawiamy aby biszkopt wystygł.
Słonecznik
Na patelni rozpuszczamy margarynę, następnie dodajemy ziarna słonecznika, cukier i mleko.
Smażymy aż się zarumienią, wtedy przekładamy na blachę wyłożoną folią aluminiową i zapiekamy przez 20 minut w 200 stopniach.
Wyjmujemy i studzimy, a następnie kruszymy rękoma.
Masa
Margarynę ucieramy na puszysty krem , następnie cały czas ucierając dodajemy żółtka oraz krem nutella.
Do masy dodajemy połowę pokruszonego słonecznika i mieszamy. Masę układamy na biszkopcie.
ETAP 4:
Na biszkopcie z masą układamy ciasteczka namoczone w wódce.
ETAP 5:
Petitki smarujemy masą kajmakową i posypujemy resztą prażonego słonecznika.
ETAP 6:
Kremówkę ubijamy na sztywną pianę mieszamy z nutellą ,a na końcu z żelatyną rozpuszczoną w trochę wody.
Układamy masę na wierzchu ciasta i wstawiamy do lodówki aby masy stężały.