madzik323

madzik323

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 576]

Słonecznikowiec z nutellą

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Kakaowe ciasto z słodkim smakiem masy kajmakowej i kremu czekoladowego, przełamane chrupiącym uprażonym słonecznikiem.

Słonecznikowiec z nutellą

Składniki:

Słonecznikowiec z nutellą

Biszkopt

  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 4 jaja
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao

Słonecznik

  • 400 g słonecznika
  • 1/2 kostki margaryny
  • 8 łyżek cukru
  • 4 łyżki mleka

Masa

  • 1 kostka margaryny
  • 1 mały słoik nutelli
  • 2 żółtka

Śmietana

Dodatkowo

  • 2 paczki petitek
  • 1 puszka masy kajmakowej
  • wódka do nasączenia

Sposób przygotowania:

Słonecznikowiec z nutellą

ETAP 1:

Słonecznikowiec z nutellą
Ciasto wlewamy na blaszkę wyłożoną papierem

Białka jaj oddzielone od żółtek ubijamy na sztywna pianę z dodatkiem cukru, następnie z żółtkami, a na samym końcu z przesiana mąką pszenną zmieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao.

Ciasto wlewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150 stopni na około 40 minut.

Po upieczeniu pozostawiamy aby biszkopt wystygł.

Słonecznik

Słonecznikowiec z nutellą
Uprażony słonecznik zapiekamy w piekarniku.

Na patelni rozpuszczamy margarynę, następnie dodajemy ziarna słonecznika, cukier i mleko.

Smażymy aż się zarumienią, wtedy przekładamy na blachę wyłożoną folią aluminiową i zapiekamy przez 20 minut w 200 stopniach.

Wyjmujemy i studzimy, a następnie kruszymy rękoma.

Masa

Słonecznikowiec z nutellą
Do utartej margaryny dodajemy żółtka i krem czekoladowy

Margarynę ucieramy na puszysty krem , następnie cały czas ucierając dodajemy żółtka oraz krem nutella.

Do masy dodajemy połowę pokruszonego słonecznika i mieszamy. Masę układamy na biszkopcie.

ETAP 4:

Słonecznikowiec z nutellą
Na biszkopcie z masą układamy ciasteczka

Na biszkopcie z masą układamy ciasteczka namoczone w wódce.

ETAP 5:

Słonecznikowiec z nutellą
Na masie kajmakowej układamy słonecznik

Petitki smarujemy masą kajmakową i posypujemy resztą prażonego słonecznika.

ETAP 6:

Słonecznikowiec z nutellą
Ubitą śmietanę układamy na wierzchu ciasta

Kremówkę ubijamy na sztywną pianę mieszamy z nutellą ,a na końcu z żelatyną rozpuszczoną w trochę wody.

Układamy masę na wierzchu ciasta i wstawiamy do lodówki aby masy stężały.


Tagi:

ciasto