Sposób przygotowania:
Metrowiec ze śmietaną i mascarponeWykonanie:
Jaja ubijamy z cukrem na puch, dodajemy wodę z olejem nadal miksując ( wlewamy ciurkiem). Mąkę przesiewamy w raz z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy.
Dzielimy ciacho na połowę i do jednej dodajemy kakao i delikatnie mieszamy.
Foremki jednakowe do babki smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą i przelewamy ciasto.
Pieczemy razem w 180 stopniach przez 55 minut. Po upieczeniu i wystudzeniu kroimy na 1 centymetrowe kawałki.
Krem:
Mascarpone miksujemy z cukrem i dodajemy do niego ubitą śmietanę. Mieszamy i przekładamy naszego metrowa aż do końca.
Czekoladę rozpuszczamy z mlekiem i lekko przestudzoną polewamy metr-owca i do lodówki na około 2 godzinki wstawiamy.