Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Kokosowo-makowe kruche ciasteczka

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Ciasteczka z ciasta kruchego są tanie i łatwe do zrobienia.

Kokosowo-makowe kruche ciasteczka Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Kokosowo-makowe kruche ciasteczka

 

  • 2 szkl mąki
  • 20 dag masła
  • 10 dag cukru pudru
  • 3-4 łyżki maku
  • 1/3 szkl wiórek kokosowych
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 10 dag czekolady gorzkiej
  • 2 żółtka
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 biały lukier
  • barwniki
  • posypka

 

 

Sposób przygotowania:

Kokosowo-makowe kruche ciasteczka
Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać zimne masło i dokładnie posiekać. Następnie wsypać cukier puder, mak, wiórki kokosowe, dodać żółtka, cukier waniliowy, rozpuszczoną w kąpieli wodnej, przestudzoną czekoladę i szybko zagnieść ciasto. Zawinąć w folię, odłożyć do lodówki na pół godziny. Następnie z ciasta formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego, wyklejać foremki. Włożyć do nagrzanego piekarnika piec w temp 180 stopni około 15-18 minut. Upieczone zimne ciasteczka polukrować lub ozdobić według uznania.
Kokosowo-makowe kruche ciasteczka
Ze wszystkich przygotowanych składników szybko zagnieść ciasto
Kokosowo-makowe kruche ciasteczka
Z ciasta formować kuleczki i wylepić foremki