jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Kokosowo- porzeczkowe muffinki

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Muffiny to deser szybki w przygotowaniu, prosty i na każdą kieszeń. I jak tu nie lubić tych wdzięcznych babeczek, z którymi możemy dowolnie eksperymentować? Dziś polecam przepis na porzeczkowe z kokosową nutą.

Kokosowo- porzeczkowe muffinki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kokosowo- porzeczkowe muffinki

SKŁADNIKI

  • 1,5 szklanki mąki tortowej,
  • 0,5 szklanki mąki kokosowej,
  • 2/3 szklanki cukru,
  • 2 duże jajka,
  • 0,5 szklanki oleju,
  • 3/4 szklanki mleka,
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 szklanka czarnej porzeczki,
  • Cukier puder do posypania gotowych babeczek

Sposób przygotowania:

Kokosowo- porzeczkowe muffinki

ETAP 1

Kokosowo- porzeczkowe muffinki
cukieri jajka umieszczamy w misce

Porzeczkę przepłukujemy i osuszamy. Mąki łączymy ze sobą oraz z proszkiem do pieczenia. Jajka wybijamy do miski. Dodajemy do nich cukier i ubijamy.

ETAP 2

Kokosowo- porzeczkowe muffinki
Sypkie i płynne składniki dodajemy do ubitych jajek

Do ubitej masy jajecznej dodajemy przygotowane sypkie składniki oraz wlewamy olej i mleko. Całość mieszamy do uzyskania jednolitego ciasta.

ETAP 3

Kokosowo- porzeczkowe muffinki
owoce łączymy delikatnie z ciastem kokosowym

Do gotowego dodajemy porzeczki. Owoce z ciastem łączymy delikatnie, już za pomocą łyżki.

ETAP4

Kokosowo- porzeczkowe muffinki
papilotki napełniamy gotowym ciastem

Formę na muffiny wykładamy papilotkami. Tak przygotowane wypełniamy ciastem do ¾ wysokości. Deser wkładamy do nagrzanego piekarnika. Muffiny pieczemy koło 35 minut w 180°C do zrumienienia. Upieczone wyjmujemy, studzimy, a przed podaniem oprószamy delikatnie cukrem pudrem.