Sposób przygotowania:
Biszkopt śmietankowo - truskawkowy z galaretką
Zagotować 600 mi wody, zestawić z ognia, wsypać galaretki w proszku, dokładnie wymieszać i pozostawić w chłodnym miejscu, przestudzone wstawić do lodówki.
Blaszkę wysmarować masłem, posypać bułką tartą.
Jajka ubić z cukrem na pulchną, prawie białą masę, stopniowo dosypywać mąkę, dokładnie, delikatnie wymieszać i przelać ciasto do blaszki. Blaszkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 C i piec przez około 25 minut.
Upieczony biszkopt przestudzić i przekroić, najlepiej na pół, chociaż mi wyszła jedna część grubsza, druga cieńsza.
400 g umytych truskawek zmiksować blenderem.
Żelatynę zalać gorącą woda, dokładnie wymiesza by się całkowicie rozpuściła.
Śmietankę ubić z cukrem pudrem, do ubitej śmietany wmiksować truskawki oraz żelatynę.
Masę wstawić na około 30 minut do lodówki.
Na spód biszkoptu nałożyć połowę przygotowanej masy śmietanowo - truskawkowej,
przykryć drugą częścią biszkoptu, i na wierzch nalozyc pozostały krem.
Pozostałe, umyte truskawki przekroić na pół i ułożyć na wierzchu ciasta, na kremie śmietankowo - truskawkowym.
Truskawki zalać tężejącą galaretką. Ja najpierw wlałam część galaretki , gdy się okazało ,że galaretka wciąż wypływa z ciasta, wstawiłam ciasto do lodówki i po raz drugi wlałam już odpowiednio stężałą galaretkę na całość.
Tak przygotowany biszkopt wstawić do lodówki na kilka godzin.
Blaszkę wysmarować masłem, posypać bułką tartą.
Jajka ubić z cukrem na pulchną, prawie białą masę, stopniowo dosypywać mąkę, dokładnie, delikatnie wymieszać i przelać ciasto do blaszki. Blaszkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 C i piec przez około 25 minut.
Upieczony biszkopt przestudzić i przekroić, najlepiej na pół, chociaż mi wyszła jedna część grubsza, druga cieńsza.
400 g umytych truskawek zmiksować blenderem.
Żelatynę zalać gorącą woda, dokładnie wymiesza by się całkowicie rozpuściła.
Śmietankę ubić z cukrem pudrem, do ubitej śmietany wmiksować truskawki oraz żelatynę.
Masę wstawić na około 30 minut do lodówki.
Na spód biszkoptu nałożyć połowę przygotowanej masy śmietanowo - truskawkowej,
przykryć drugą częścią biszkoptu, i na wierzch nalozyc pozostały krem.
Pozostałe, umyte truskawki przekroić na pół i ułożyć na wierzchu ciasta, na kremie śmietankowo - truskawkowym.
Truskawki zalać tężejącą galaretką. Ja najpierw wlałam część galaretki , gdy się okazało ,że galaretka wciąż wypływa z ciasta, wstawiłam ciasto do lodówki i po raz drugi wlałam już odpowiednio stężałą galaretkę na całość.
Tak przygotowany biszkopt wstawić do lodówki na kilka godzin.