Netka

Netka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 408]

Biszkopt śmietankowo - truskawkowy z galaretką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

W sezonie truskawkowym takie ciasto to podstawa :). Biszkopt, bita śmietana , truskawki i galaretka to jest to !

Biszkopt śmietankowo -  truskawkowy z galaretką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Biszkopt śmietankowo - truskawkowy z galaretką

 

 

  • 300 ml śmietanki kremówki
  • 3-4 łyżki cukru pudru
  • 800 g truskawek
  • 1 łyżka żelatyny
  • 4 łyżki gorącej wody

 

  • 2 galaretki truskawkowe
  • 700 ml wody

Sposób przygotowania:

Biszkopt śmietankowo - truskawkowy z galaretką
Zagotować 600 mi wody, zestawić z ognia, wsypać galaretki w proszku, dokładnie wymieszać i pozostawić w chłodnym miejscu, przestudzone wstawić do lodówki. 

Blaszkę wysmarować masłem, posypać bułką tartą.

Jajka ubić z cukrem na pulchną, prawie białą masę, stopniowo dosypywać mąkę, dokładnie, delikatnie wymieszać i przelać ciasto do blaszki. Blaszkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 C i piec przez około 25 minut. 

Upieczony biszkopt przestudzić i przekroić, najlepiej na pół, chociaż mi wyszła jedna część grubsza, druga cieńsza. 

400 g umytych truskawek zmiksować blenderem. 

Żelatynę zalać gorącą woda, dokładnie wymiesza by się całkowicie rozpuściła. 

Śmietankę ubić z cukrem pudrem, do ubitej śmietany wmiksować truskawki oraz żelatynę. 

Masę wstawić na około 30 minut do lodówki. 

Na spód biszkoptu nałożyć połowę przygotowanej masy śmietanowo - truskawkowej, 

przykryć drugą częścią biszkoptu, i na wierzch nalozyc pozostały krem. 

Pozostałe, umyte truskawki przekroić na pół i ułożyć na wierzchu ciasta, na kremie śmietankowo - truskawkowym. 

Truskawki zalać tężejącą galaretką. Ja najpierw wlałam część galaretki , gdy się okazało ,że galaretka wciąż wypływa z ciasta, wstawiłam ciasto do lodówki i po raz drugi wlałam już odpowiednio stężałą galaretkę na całość. 

Tak przygotowany biszkopt wstawić do lodówki na kilka godzin.
Biszkopt śmietankowo -  truskawkowy z galaretką
Umyte truskawki zmiksować dokładnie blenderem
Biszkopt śmietankowo -  truskawkowy z galaretką
Do ubitej śmietany wmiksować truskawki i żelatynę
Biszkopt śmietankowo -  truskawkowy z galaretką
Tak przygotowanym kremem przełożyć biszkopt
Biszkopt śmietankowo -  truskawkowy z galaretką
Na wierzchu ułożyć truskawki i zalać galaretka