haniakson

haniakson

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 451]

Kokosowy batonik z macha i gorzką czekoladą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
  • KALORIE: 160
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zdrowa przekąska, kiedy dopadnie głód. Super zdrowe składniki i niewiele kalorii. Z pewnością zaspokoi apetyt na "coś słodkiego", nie dostarczając nadmiernej ilości kalorii.

Kokosowy batonik z macha i gorzką czekoladą Więcej zdjęć (7)

Składniki:

Kokosowy batonik z macha i gorzką czekoladą

 

  • 80 g gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki wiórków kokosowych
  • 2 łyżki herbaty macha
  • 50 g mąki kokosowej
  • 1/4 łyżeczki soli morskiej
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 4 jaja
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 3 łyżki syropu klonowego

Sposób przygotowania:

Kokosowy batonik z macha i gorzką czekoladą
1. W misce wymieszaj suche składniki: herbatę macha, mąkę kokosową, sodę i sól. 

2. Rozpuść olek kokosowy i go przestudź.

3. Do suchych składników dodaj syrop klonowy, olej kokosowy i jajka. Zmiksuj razem.

4. Blaszkę 20x20 cm wyłóż papierem do pieczenia i przełóż do niej masę batonikową i upiecz w temperaturze 170 stopni przez 18 minut (sprawdź patyczkiem).

5. Czekoladę rozpuść z 1/2 łyżeczki oleju kokosowego i polej nią batoniki. Posyp wiórkami kokosowymi.

6. Kiedy całość wystygnie pokrój na 8 batoników.
Kokosowy batonik z macha i gorzką czekoladą
najpierw w misce mieszamy suche skladniki.
Kokosowy batonik z macha i gorzką czekoladą
Do suchej mieszanki dodajemy mokre skladniki.
Kokosowy batonik z macha i gorzką czekoladą
Mikserem wyrabiamy dość gęste ciasto ze wszystkich składników.
Kokosowy batonik z macha i gorzką czekoladą
Masę batonikową przekładamy do wyłożonej papierem blaszki.
Kokosowy batonik z macha i gorzką czekoladą
Po upieczeniu polewamy czekoladą.
Kokosowy batonik z macha i gorzką czekoladą
Na koniec posypujemy wiórkami kokosowymi.

Tagi:

deser ciasto