Ewa27

Ewa27

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 293]

Marcepanowe ciasteczka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Marcepanowe ciasteczka to doskonała propozycja dla wszystkich ceniących czas i prostotę. Niewątpliwą zaletą tych ciasteczek, jest to, iż smak marcepanu nie dominuje, a stanowi doskonałe uzupełnienie.

Marcepanowe ciasteczka

Składniki:

Marcepanowe ciasteczka

na ciastka

  • 360 g mąki pszennej
  • 200 g masła
  • 120 g cukru pudru
  • 60 g marcepanu
  • 10 g proszku do pieczenia
  • 5 ml aromatu migdałowego
  • 4 żółtka

Sposób przygotowania:

Marcepanowe ciasteczka
Marcepan kroimy na małe kwadraty. Mąkę, cukier puder i proszek do pieczenia mieszamy. Dodajemy marcepan. Mieszamy. Dodajemy masło i żółtka. Zagniatamy ciasto.

Chłodzimy w lodówce przez dwie godziny. Zimne ciasto dzielimy na około 20 porcji. Z każdej porcji ciasta tworzymy małą kulkę wielkości orzecha włoskiego.

Blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia. Każdą porcję ciasta spłaszczamy i układamy na blaszce. Pieczemy około 10 minut w 180 stopniach.

Studzimy.