Danusia19671

Danusia19671

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1429]

Rogaliki serowe z dżemem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Przepyszne rogaliki serowe do kawy. Najlepsze nadzienie do rogalików to marmolada, ja dałam dżem, bo nie miałam marmolady, ale dżem jest za rzadki.

Rogaliki serowe z dżemem Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Rogaliki serowe z dżemem

Ciasto :

Dodatkowo :

  • dżem do środka
  • sezam do posypania
  • jajko do posmarowania rogalików

Sposób przygotowania:

Rogaliki serowe z dżemem
Do miski przesiać mąkę, dodać mocno schłodzone masło, przeciśnięty przez praskę do ziemniaków ser, wszystko dobrze posiekać nożem,

Zagnieść ciasto i dobrze wyrobić, ciasto będzie klejące.

Ciasto uformować w kulę, włożyć do woreczka foliowego i odstawić na godzinę do lodówki.

Następnie przekroić ciasto na dwie części, jedną część rozwałkować na okrągły placuszek i przeciąć na trójkąty.

Na każdy trójkąt nakładać dżem i zwijać od podstawy do wierzchołka trójkąta, tworząc rogaliki. 

Końce delikatnie zlepiamy, aby nadzienie nie wypłynęło.

Rogaliki ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać sezamem.

Piec w nagrzanym piekarniku do 180 stop, przez 25- 30 minut.
Rogaliki serowe z dżemem