Sposób przygotowania:
Rogaliki serowe z dżemem
Do miski przesiać mąkę, dodać mocno schłodzone masło, przeciśnięty przez praskę do ziemniaków ser, wszystko dobrze posiekać nożem,
Zagnieść ciasto i dobrze wyrobić, ciasto będzie klejące.
Ciasto uformować w kulę, włożyć do woreczka foliowego i odstawić na godzinę do lodówki.
Następnie przekroić ciasto na dwie części, jedną część rozwałkować na okrągły placuszek i przeciąć na trójkąty.
Na każdy trójkąt nakładać dżem i zwijać od podstawy do wierzchołka trójkąta, tworząc rogaliki.
Końce delikatnie zlepiamy, aby nadzienie nie wypłynęło.
Rogaliki ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać sezamem.
Piec w nagrzanym piekarniku do 180 stop, przez 25- 30 minut.
Zagnieść ciasto i dobrze wyrobić, ciasto będzie klejące.
Ciasto uformować w kulę, włożyć do woreczka foliowego i odstawić na godzinę do lodówki.
Następnie przekroić ciasto na dwie części, jedną część rozwałkować na okrągły placuszek i przeciąć na trójkąty.
Na każdy trójkąt nakładać dżem i zwijać od podstawy do wierzchołka trójkąta, tworząc rogaliki.
Końce delikatnie zlepiamy, aby nadzienie nie wypłynęło.
Rogaliki ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać sezamem.
Piec w nagrzanym piekarniku do 180 stop, przez 25- 30 minut.