Justi2401

Justi2401

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 507]

Kokosowy sernik z mlekiem skondensowanym

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Bardzo smaczny i puszysty sernik, który rośnie wysoki i ładnie prezentuje się na stole. Do jego przygotowania potrzeba jedynie sześciu składników.

Kokosowy sernik z mlekiem skondensowanym

Składniki:

Kokosowy sernik z mlekiem skondensowanym

 

  • 1 kg twarogu sernikowego wiaderkowego
  • 2 opakowania budyniu śmietankowego w proszku
  • 2 tubki po 230 g mleka zagęszczonego słodzonego (u mnie karmelowe)
  • 1/2 szklanki wiórek kokosowych
  • 3 łyżeczki cukru
  • 5 dużych jaj

 

  • Opcjonalnie:
  • Cukier puder do oprószenia.

Sposób przygotowania:

Kokosowy sernik z mlekiem skondensowanym

Oddzielanie żółtek od białek:

Kokosowy sernik z mlekiem skondensowanym
Oddzielone żółtka i ubita piana z białek

Żółtka dokładnie oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodawać cukier.

Łączenie składników:

Kokosowy sernik z mlekiem skondensowanym
Składniki na sernik kokosowy w misce

Do żółtek dodać pozostałe składniki i zmiksować. Dodać białka i ponownie zmiksować. Masa będzie płynna.

Pieczenie:

Kokosowy sernik z mlekiem skondensowanym
Pyszny sernik kokosowy przed upieczeniem

Przelać do tortownicy 26 cm. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, pod tortownicą z sernikiem ułożyć blachę z nalaną do niej jedną szklanką wody. Sernik piec w takiej kąpieli wodnej przez 50 minut. Studzić przy leciutko uchylonych drzwiach piekarnika dwie godziny. Następnie odłożyć do schłodzenia do lodówki na minimum dwie godziny, a najlepiej na noc. Można przed podaniem posypać cukrem pudrem. Życzę smacznego!