Sposób przygotowania:
Wielkanocny kokosowy sernik z ajerkoniakiemWykonanie ciasta:
Zaczynamy od wykonania ciasta: Z podanych składników należy zagnieść ciasto, następnie uformować z niego kulę i dać do lodówki do schłodzenia, a w tym czasie przygotować masę serową. Po tym czasie schłodzone ciasto wałkować na stolicy lekko posypanej mąką pszenną, przełożyć je do blaszki o wymiarach około 24 cm x 35 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Nakłuć widelcem i oprószyć równomiernie bułką tartą.
Wykonanie masy serowej:
Teraz masa serowa: Masło lub margarynę ucieramy w misce z cukrem i cukrem waniliowym, następnie nie przerywając ucierania stopniowo wbijamy po jednym jajku i dokładnie ucieramy, kolejno wsypujemy budynie w proszku, dodajemy ser i ucieramy. Na koniec do masy wsypujemy wiórki kokosowe i wlewamy ajerkoniak. Wszystko dokładnie mieszamy.
Do pieczenia:
Tak wykonaną masę serową wykładamy równomiernie do blaszki z ciastem.
Pieczenie:
Następnie sernik należy piec w temperaturze 160 stopni do zrumienienia przez około 70-80 minut.
Studzenie i krojenie:
Upieczony sernik należy dokładnie wystudzić. Ja zawsze studzę w piekarniku, a następnie zimny przekładam do lodówki na kilka godzin. Gotowy, dobrze wystudzony sernik dowolnie pokroić.
Podanie i rady:
Przed podaniem każdy kawałek sernika dekorujemy według uznania ajerkoniakiem i cukrową posypką. Podajemy i smacznego życzę.
Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Sernik można pokroić na około 30 kawałków.
Budynie bez cukru i na pół litra mleka każdy.
Blaszka o wymiarach około 24 cm x 35 cm.
Użyłam sera w wiadereczku, inny trzeba zmielić co najmniej trzy razy.
SylaUla
Babeczka35
Dziękuję :)