Sposób przygotowania:
Kokosowy sernik w kropeczki
CIASTECZKA ZAJĄCZKI W kąpieli wodnej (lub w mikrofali) rozpuścić olej/masło, dodać miód, ksylitol. W misce wymieszać mąkę gryczaną i mąkę z amarantusa, kakao oraz sodę. Do suchych składników dodać rozpuszczony tłuszcz ze słodem. Rozbić jajko, roztrzepać widelcem i dodać do masy. Wyrobić ciasto. Wstawić je na co najmniej 1 godz. do lodówki. Ciasto rozwałkować między dwoma foliami (np. reklamówka jednorazowa) i wycinać dowolne kształty. Przełożyć je na blachę przykrytą papierem do pieczenia. Piec w 170’C ok 10 minut, zależnie od grubości (najlepiej wyciągnąć kiedy brzegi już się bardzo rumienią). Pozostawić do całkowitego wystudzenia. KOKOSOWY SPÓD Mąki wymieszać w misce. Olej z ksylitolem podgrzać i wymieszać. Mokre składniki wymieszać z suchymi i zagnieść jak kruche ciasto (jeśli jest trochę za suche i nie da się go ugnieść w dłoni w zwartą strukturę można dodać odrobinę wody). Tortownice wyłożyć papierem do pieczenia (tylko spód), następnie ugnieść z ciasta spód o równej grubości (najlepiej za pomocą szklanki). Piec w 200’C ok 15 minut. Przed wlaniem na niego masy serowej nasączyć mlekiem. KOKOSOWY SERNIK Z CHIA Mleczko kokosowe, ser i chia dokładnie wymieszać, wstawić do lodówki na kilka godzin aż nasionka napęcznieją. Po tym czasie masę serową wystawić na ok 30minut aby nabrała pokojowej temperatury. Następnie do masy dodać mleko i dosłodzić w ilości, która nam odpowiada. Agar zalać w garnuszku wodą i zostawić na 10minut do napęcznienia, następnie zagotować i zdjąć z gazu. Następnie agar wlewać do masy serowej jednocześnie całość mieszać mikserem. Upewnić się czy masa stężeje kładąc 2 łyżki masy do miseczki i wstawić do lodówki, po kilku minutach sprawdzić czy stężała. Jeśli ilość agaru jest wystarczająca resztę masy wlać na nasączony spód i wstawić do lodówki.Gdy sernik stężeje wystarczająco, zdjąć obręcz tortownicy i przykleić ciasteczka do boków sernika.