jagienka

jagienka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 917]

Kokosowy smakołyk

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

kokosowy smakołyk, rewelacyjne ciasto na każdą porę roku

Kokosowy smakołyk

Składniki:

Kokosowy smakołyk

 

  • MASA KOKOSOWA:
  • 1/2 kostki masła
  • 1/2 kostki margaryny
  • 1/2 szkalnki cukru pudru
  • 7 dag wiórków kokosowych
  • sok z cytryny
  • MASA CZEKOLADOWA:
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki wody
  • 3 łyżki kakao
  • 3 paczki herbatników
  • cukier waniliowy

Sposób przygotowania:

Kokosowy smakołyk
Utrzeć masło z margaryną, wsypując po trochu cukier puder.
Do puszystej masy dodać sok z cytryny i wiórki kokosowe. Wymieszać i odstawić do lodówki. w maszynce do mięsa zemleć herbatniki, dodać cukier wymieszany z kakao oraz cukier waniliowy.
Wlać trochę wody, ciasto powinno pozostać dość gęste, wymieszać.
Na pergaminie uformować z ciasta kwadrat i rozsmarować na nim masę kokosową.
Zwinąć w rulon i wstawić do lodówki.
Do jedzenia nadaje się gdy stwardnieje.
Kroimy jak roladę.