ilka222

ilka222

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 128]

Kokosowy torcik

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Szybki i łatwy torcik z dużą ilością wiórek kokosowych z kremem śmietankowym, udekorowany biszkoptami i różami cukrowymi

Kokosowy torcik

Składniki:

Kokosowy torcik

Biszkopt kakaowy

  • 6 jajek
  • szklanka cukru
  • 3/4 szklanki mąki
  • łyżeczka proszku
  • 3 łyżeczki kakao

Pozostałe skladniki

  • 2 opak. kremu śmietankowego+ mleko wg przepisu na opakowaniu
  • Wiórki kokosowe
  • dekoracja
  • biszkopty podłużne

Sposób przygotowania:

Kokosowy torcik

Przygotowanie biszkoptu i kremu

Kokosowy torcik
Upiec biszkopt kakaowy, po czym przełożyć kremem śmietankowym

Białka oddzielić od żółtek, następnie ubić na sztywno, dodać cukier, nadal miksując dodawać po żółtku, po czym wymieszać delikatnie z mąką wymieszaną wcześniej z proszkiem do pieczenia. Na końcu dodać kakao. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 C i piec ok.30 min. Upieczony biszkopt pozostawić do wystygnięcia, po czym zimny przekroić na trzy blaty.
Przygotować krem śmietankowy tak jak podano na opakowaniu, chwilę schłodzić. Blaty biszkoptowe przełożyć kremem, pozostały krem rozsmarować na wierzchu i bokach tortu, wstawić do lodówki.

Dekoracja

Kokosowy torcik

Schłodzony tort udekorować: wierzch posypać obficie wiórkami kokosowymi, na boki dać biszkopty, przewiązać kokardą i nałożyć dekorację. Ponownie wstawić do chłodu.

Chłodzenie

Kokosowy torcik
Gdy tort będzie dobrze schłodzony można podawać

Gdy tort będzie schłodzony dobrze, można podawać. Smacznego