lalunia

lalunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1993]

Makowiec z jabłkami czyli po Japońsku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Tradycyjnie kolejne Święta Bożego Narodzenia nie obejdą się bez makowca. Więc zamiast kruchego ciasta będzie miękkie i delikatne wręcz puchowe czyli makowiec japoński. Rewelacja jeśli ktoś lubi mokre ciasta. Ten makowiec robi furorę.

Makowiec z jabłkami czyli po Japońsku Więcej zdjęć (8)

Składniki:

Makowiec z jabłkami czyli po Japońsku

Składniki:

  • mak z puszki 1 szt
  • jaja 5 szt
  • cukier 3/4 szklanki
  • margaryna cała ( 250 g)
  • mąka tortowa 6 łyżek
  • kasza manna 6 łyżek
  • proszek do pieczenia 2 łyżeczki
  • jabłka 4 duże( ze skórką)
  • rodzynki 150 g
  • orzechy włoskie 100 g
  • olejek migdałowy 1 szt

Sposób przygotowania:

Makowiec z jabłkami czyli po Japońsku

Wykonanie:

Jaja ubijamy z cukrem pudrem na puch. Dodajemy przesianą mąkę, kasze i proszek do pieczenia, delikatnie mieszamy łopatką. Dodajemy rozpuszczoną letnią margarynę.

Mak wykładamy z puszki, dodajemy orzechy i rodzynki oraz olejek migdałowy. Delikatnie znowu mieszamy łączymy składniki. Dodajemy starte jabłka i wystarczy tylko już zamieszać.

Formę prostokątną wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy ciasto. Pieczemy w 170 stopniach( termoobieg) godzinę czasu.

Po wyjęciu ciasto jest jakby rzadkie ale takie ma być. Pamiętajcie tu jest kasza i potrzebuje ostygnąć by ciasto było takie jak powinno być.

Jak widzicie to jest bardzo proste ciasto i smakuje rewelacyjnie. Nie może go zabraknąć w ŚWIĘTA

Makowiec z jabłkami czyli po Japońsku
Jaja ubijamy z cukrem ( drobnym) pudrem na puch.
Makowiec z jabłkami czyli po Japońsku
Dodajemy przesianą mąkę ,kasze i proszek do pieczenia, delikatnie mieszamy łopatką.
Makowiec z jabłkami czyli po Japońsku
Dodajemy mak z puszki, wszystko przekładamy.
Makowiec z jabłkami czyli po Japońsku
Dodajemy rozpuszczoną letnią margarynę.
Makowiec z jabłkami czyli po Japońsku
Rodzynki 150 gram wystarczy , dodajemy do reszty składników
Makowiec z jabłkami czyli po Japońsku
Dodajemy starte jabłka i wystarczy tylko już zamieszać.
Makowiec z jabłkami czyli po Japońsku
Formę prostokątną wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy ciasto. Pieczemy w 170 stopniach( termoobieg) godzinę czasu.