Sposób przygotowania:
Makowiec z jabłkami czyli po JapońskuWykonanie:
Jaja ubijamy z cukrem pudrem na puch. Dodajemy przesianą mąkę, kasze i proszek do pieczenia, delikatnie mieszamy łopatką. Dodajemy rozpuszczoną letnią margarynę.
Mak wykładamy z puszki, dodajemy orzechy i rodzynki oraz olejek migdałowy. Delikatnie znowu mieszamy łączymy składniki. Dodajemy starte jabłka i wystarczy tylko już zamieszać.
Formę prostokątną wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy ciasto. Pieczemy w 170 stopniach( termoobieg) godzinę czasu.
Po wyjęciu ciasto jest jakby rzadkie ale takie ma być. Pamiętajcie tu jest kasza i potrzebuje ostygnąć by ciasto było takie jak powinno być.
Jak widzicie to jest bardzo proste ciasto i smakuje rewelacyjnie. Nie może go zabraknąć w ŚWIĘTA