Sposób przygotowania:
Serniko -zebraciasto
Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia.
Jajka z cukrem ubijamy aż masa zbieleje.
Stopniowo dodajemy mąkę na przemian z wodą i olejem.
Dzielimy na dwie części- do jednej dodajemy kakao- mieszamy tylko do połączenia.
masa serowa
Zaczynamy od roztopienia i ostudzenia masła.
Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym tak długo aż masa zbieleje i powiększy swoją objętość.
Dodajemy stopniowo mąkę, budyń, przestudzone masło, na końcu ser- mieszamy tylko do połączenia się składników.
pieczenie
Ciasto ciemne wylewamy do brytfanki wyłożonej papierem do pieczenia
Na górę wykładamy masę serową- najlepiej na początku łyżką układać "kupki", a potem delikatnie rozsmarować resztę masy.
Na górę wylewamy białą masę.
Gdy już mamy wyrównaną układamy łyżeczką "kupki" z galaretki.
Całość wkładamy do piekarnika nagrzanego do 189 stopni (góra dół) i pieczemy 50-55 minut.
Mój piekarnik coś ostatnio wydziwia i po 40 minutach wyłączyłam górną grzałkę i dopiekałam tylko na dolnej.
Może być problem przy sposobie na suchy patyczek- ser będzie ciągle wilgotny, ale po 55 minutach na pewno będzie upieczony
Po upieczeniu oprószamy cukrem pudrem
lukrowanepierniczki