reanja

reanja

Złoty Ekspert
[Przepisów: 640]

Serniko -zebra

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Nazwa dziwna, ale tak to jest jak się ma ochotę na coś a tu nagle okazuje się że czegoś brakuje. Albo ja mam ochotę na jedno, reszta na coś innego- wtedy jest to co lubię najbardziej, mieszanie i tworzenie nowych przepisów.

Serniko -zebra

Składniki:

Serniko -zebra

 

  • Ciasto:
  • 5 jaj
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1,5 szklanka oleju
  • 1 szklanki cukru
  • 1 szklaka wody gazowanej
  • 2 łyżki kakao
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 8 śliwek węgierek

 

  • Polewa:
  • 0,5 kostki palmy
  • 3 łyżki kakao
  • 300 g cukru
  • 3 łyżki mleka

 

 

  • Dodatkowo
  • słoik galaretki porzeczkowej lub kwaśnego dżemu
  • cukier puder do oprószenia

Sposób przygotowania:

Serniko -zebra

ciasto

Serniko -zebra
po dodaniu kakao miksujemy krótko tylko do połączenia się składników

Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia.

Jajka z cukrem ubijamy aż masa zbieleje.

Stopniowo dodajemy mąkę na przemian z wodą i olejem.

Dzielimy na dwie części- do jednej dodajemy kakao- mieszamy tylko do połączenia.

masa serowa

Serniko -zebra
tak jak poprzednio po dodaniu sera miksujemy tylko do połączenia

Zaczynamy od roztopienia i ostudzenia masła.

Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym tak długo aż masa zbieleje i powiększy swoją objętość.

Dodajemy stopniowo mąkę, budyń, przestudzone masło, na końcu ser- mieszamy tylko do połączenia się składników.

pieczenie

Serniko -zebra
dżem czy galaretkę układamy na jasnym cieście małymi kupkami

Ciasto ciemne wylewamy do brytfanki wyłożonej papierem do pieczenia

Na górę wykładamy masę serową- najlepiej na początku łyżką układać "kupki", a potem delikatnie rozsmarować resztę masy.


Na górę wylewamy białą masę.


Gdy już mamy wyrównaną układamy łyżeczką "kupki" z galaretki.

Całość wkładamy do piekarnika nagrzanego do 189 stopni (góra dół) i pieczemy 50-55 minut.

Mój piekarnik coś ostatnio wydziwia i po 40 minutach wyłączyłam górną grzałkę i dopiekałam tylko na dolnej.

Może być problem przy sposobie na suchy patyczek- ser będzie ciągle wilgotny, ale po 55 minutach na pewno będzie upieczony

Po upieczeniu oprószamy cukrem pudrem