slodkokwasnakuchnia1

slodkokwasnakuchnia1

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 517]

Sernik dyniowo-kokosowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 16
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zapraszam na pyszny sernik dyniowo-kokosowy. Ciasto wyszło ciężkie i wilgotne. Smak sernika podkręciła dodana śmietanka.

Sernik dyniowo-kokosowy

Składniki:

Sernik dyniowo-kokosowy

 

  • 2 szkl mąki pszennej
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki puree z dyni
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 150 g masła
  • 500 g serka homogenizowanego waniliowego
  • 1 szkl puree z dyni
  • 1/2 szkl cukru
  • 3 płaskie łyżki mąki kokosowej
  • 10 łyżek wiórek kokosowych
  • 400 ml zimnego mleka
  • 2 op. bitej śmietany w proszku
  • posypka cukrowa
  • blaszka 24x24 cm

Sposób przygotowania:

Sernik dyniowo-kokosowy
Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy masło, żółtko, puree z dyni i proszek do pieczenia.

Zagniatamy szybko ciasto kruche, dzielimy na dwie części: 2/3 ciasta i 1/3 ciasta.

Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i dno wylepiamy 2/3 ciasta. Wstawiamy blaszkę i resztę ciasta do lodówki. 

Masa: serek homogenizowany przekładamy do miski i dodajemy puree z dyni, cukier, mąkę kokosową i wiórki kokosowe. Mieszamy dokładnie. Wyjmujemy ciasto z lodówki.

Na wyłożony ciastem spód przelewamy masę serową, wyrównujemy. Na górę ścieramy 1/3 ciasta.

Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez ok. 1 godzinę i 30 minut w temperaturze 200 stopni. Upieczony sernik studzimy.

Do zimnego mleka wsypujemy śmietankę w proszku i ubijamy na sztywno.

Przekładamy bitą śmietanę na wierzch sernika i dekorujemy posypka cukrową. 

Tagi:

deser sernik