Sposób przygotowania:
„Księga”-tort komunijny
BISZKOPT 30x38 cm: Żółtka oddzielamy od białek. Białka przekładamy do miski i ubijamy na sztywno z dodatkiem szczypty soli. Następnie dodajemy cukier. Gdy ten się rozpuści dodajemy stopniowo żółtka. Do puszystej masy jajecznej dodajemy wymieszane sypkie składniki oraz wlewamy olej. Delikatnie mieszamy na najniższych obrotach miksera. Ciasto wylewamy na przygotowaną blaszkę. Pieczemy w 180ºC przez 20 min. Do tortu należy upiec 3 takie biszkopty – o wymiarach 30x 38cm.Dwa upieczone biszkopty będą przełożone masą śmietanowo serową z brzoskwiniami. Trzeci biszkopt będzie stanowił wykończenie księgi (przed nałożeniem należy go przeciąć na połowę-wówczas łatwiej się uformuje).
BISZKOPT 25x35 cm Wykonanie jak wyżej. Gotowe ciasto wylewamy na blaszkę o wymiarach 25x35 cm. Pieczemy około 20 minut w 180°C. Upieczony biszkopt studzimy. Po przestudzeniu przecinamy go wzdłuż na dwie części. Otrzymane dwa podłużne pasy będą pomocne przy wykonaniu wybrzuszeń księgi. Dodatkowo można skrócić pasy z długości ok 1 cm.
MASA ŚMIETANOWO_SEROWA: Brzoskwinie odsączamy z soku i kroimy w kostkę.Schłodzoną śmietankę ubijamy. Gdy jest już ubita dokładamy stopniowo cukier puder oraz ser. Do dokładnie utartej masy wlewamy rozpuszczoną, letnią żelatynę. Całość dokładnie mieszamy. Do masy serowej wsypujemy pokrojone w kostkę brzoskwinie. Mieszamy już łyżką.Masą przekładamy dwa biszkopty (30x38 cm). Tort odstawiamy do zastygnięcia masy. .
MASA DO PRZEŁOŻENIA I DEKORACJI: Połowę mleka gotujemy z cukrem. Pozostałą część mieszamy z mąką, budyniem, żółtkami. Gotujemy budyń. Studzimy. Ucieramy masło. Do puszystego dodajemy stopniowo budyń oraz wsypujemy cukry waniliowe. Cukry najlepiej dać na początku ucierania. Wówczas mają czas się rozpuścić.Gotową masę dzielimy na dwie części. Pierwsza część będzie potrzebna do przełożenia tortu. Druga do dekoracji. Z lodówki wyciągamy zastygnięty tort, a raczej jego część:). Na wierzchni biszkopt wykładamy połowę masy przeznaczonej do przełożenia. Masę równo rozprowadzamy. Za pomocą noża delikatnie zaczyny połowę tortu (Dzięki temu łatwiej będzie nam wykonywać następne czynności). Na każdą z wydzielonych połówek nakładamy wykonane wcześniej dwa podłużne pasy (z biszkoptu o wymiarach 25x35cm). na pasy wykładamy pozostałą część masy przeznaczonej do przełożenia. Całość wyrównujemy.Ostatni element przełożenia toru stanowi przyłożenie trzeciego upieczonego biszkoptu o wymiarach 30x38cm. Przed przyłożeniem warto go podzielić na połowę.I tak tort jest gotowy. Pozostała dekoracja.Do dekoracji wykorzystujemy druga połowę wydzielonej masy. Dekoracje zaczynamy od pokrycia tortu masą i wygładzenia. W następnej kolejności wykonujemy zarys kartek. Jasną masą wykonujemy wstążkę, obramowanie księgi i hostii. Pozostałą część masy barwimy odpowiednio na zielono, różowo, fioletowo i brązowo. Brązową masą piszemy napis. Różową masą wykonujemy różyczki, fioletową winogrona. Ostatni element wykończenia stanowi wykonanie listków zielona masą oraz wykonanie IHS perełkami.
GOTOWE!!!Biszkopty na każdym etapie przekładania tortu ponczujemy, nasączamy sokiem spod brzoskwiń.
BISZKOPT 25x35 cm Wykonanie jak wyżej. Gotowe ciasto wylewamy na blaszkę o wymiarach 25x35 cm. Pieczemy około 20 minut w 180°C. Upieczony biszkopt studzimy. Po przestudzeniu przecinamy go wzdłuż na dwie części. Otrzymane dwa podłużne pasy będą pomocne przy wykonaniu wybrzuszeń księgi. Dodatkowo można skrócić pasy z długości ok 1 cm.
MASA ŚMIETANOWO_SEROWA: Brzoskwinie odsączamy z soku i kroimy w kostkę.Schłodzoną śmietankę ubijamy. Gdy jest już ubita dokładamy stopniowo cukier puder oraz ser. Do dokładnie utartej masy wlewamy rozpuszczoną, letnią żelatynę. Całość dokładnie mieszamy. Do masy serowej wsypujemy pokrojone w kostkę brzoskwinie. Mieszamy już łyżką.Masą przekładamy dwa biszkopty (30x38 cm). Tort odstawiamy do zastygnięcia masy. .
MASA DO PRZEŁOŻENIA I DEKORACJI: Połowę mleka gotujemy z cukrem. Pozostałą część mieszamy z mąką, budyniem, żółtkami. Gotujemy budyń. Studzimy. Ucieramy masło. Do puszystego dodajemy stopniowo budyń oraz wsypujemy cukry waniliowe. Cukry najlepiej dać na początku ucierania. Wówczas mają czas się rozpuścić.Gotową masę dzielimy na dwie części. Pierwsza część będzie potrzebna do przełożenia tortu. Druga do dekoracji. Z lodówki wyciągamy zastygnięty tort, a raczej jego część:). Na wierzchni biszkopt wykładamy połowę masy przeznaczonej do przełożenia. Masę równo rozprowadzamy. Za pomocą noża delikatnie zaczyny połowę tortu (Dzięki temu łatwiej będzie nam wykonywać następne czynności). Na każdą z wydzielonych połówek nakładamy wykonane wcześniej dwa podłużne pasy (z biszkoptu o wymiarach 25x35cm). na pasy wykładamy pozostałą część masy przeznaczonej do przełożenia. Całość wyrównujemy.Ostatni element przełożenia toru stanowi przyłożenie trzeciego upieczonego biszkoptu o wymiarach 30x38cm. Przed przyłożeniem warto go podzielić na połowę.I tak tort jest gotowy. Pozostała dekoracja.Do dekoracji wykorzystujemy druga połowę wydzielonej masy. Dekoracje zaczynamy od pokrycia tortu masą i wygładzenia. W następnej kolejności wykonujemy zarys kartek. Jasną masą wykonujemy wstążkę, obramowanie księgi i hostii. Pozostałą część masy barwimy odpowiednio na zielono, różowo, fioletowo i brązowo. Brązową masą piszemy napis. Różową masą wykonujemy różyczki, fioletową winogrona. Ostatni element wykończenia stanowi wykonanie listków zielona masą oraz wykonanie IHS perełkami.
GOTOWE!!!Biszkopty na każdym etapie przekładania tortu ponczujemy, nasączamy sokiem spod brzoskwiń.
2milutka
jaga85
Dziękuję!
szynszyla