bogusia82

bogusia82

Złoty Ekspert
[Przepisów: 873]

Sernik z makiem

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Podczas świąt Bożego Narodzenia nie może u mnie zabraknąć sernika z makiem, moja rodzina go uwielbia.

Sernik z makiem

Składniki:

Sernik z makiem

 

  • 1 kilogram białego sera mielonego
  • 200 gram masła
  • 1,5 szklanki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 budyń śmietankowy
  • 5 jajek
  • 100 gram skórki kandyzowanej
  • 100 gram rodzynek
  • Dodatkowo:
  • 1 puszka masy makowej
  • 2-3 op. herbatników
  • Biała polewa
  • Płatki migdałów
  • Forma 25x 40 cm.

Sposób przygotowania:

Sernik z makiem
Dno formy wykładamy herbatnikami, na herbatniki wykładamy masę makową i równomiernie rozsmarowujemy. 

Masło ucieramy razem z cukrem i cukrem waniliowym, ucierając dodajemy po jednym żółtku, zmielony ser, suchy budyń oraz skórkę i rodzynki. Na końcu ubijamy pianę z białek, dodajemy do masy serowej i delikatnie mieszamy.

Masę wylewamy na masę makową i wstawiamy do piekarnika, pieczemy przez 60 minut w temperaturze 180 stopni. Upieczony i ostudzony sernik polewamy polewą i posypujemy płatkami migdałów.