Persik

Persik

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 1125]

Koktajl ogórkowo-cykoriowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

ekskluzywna sałatka w formie koktajlu

Koktajl ogórkowo-cykoriowy

Składniki:

Koktajl ogórkowo-cykoriowy

 

  • 2 małe cykorie
  • 1 mały ogórek sałatkowy
  • 1 bezpestkowa pomarańcza
  • 2 dojrzałe gruszki
  • 2 łyżki soku wyciśniętego z limonek
  • 0,5 łyżeczki soli morskiej
  • spora szczypta świeżo zmielonego pieprzu
  • 125 g gęstej śmietany
  • 1 łyżka oliwy i jak masz to syropu klonowego
  • 0,5 łyżeczki średnio ostrej musztardy
  • 50g orzechów włoskich
  • 15 dag krewetek
  • 1 łyżka świeżych listków koperku
  • 1 gałązka koperku

Sposób przygotowania:

Koktajl ogórkowo-cykoriowy
część od korzenia cykorii skrócić i ostro zakończonym nożem usunąć głąby rozłożyć główki cykorii na liście ogórek obrać i pokroić w kostkę pomarańczę dokładnie obrać podzielić na cząstki i pokroić w kostkę gruszki umyć przekroić na ćwiartki usunąć gniazda nasienne miąższ pokroić w kostkę sok z limonek wymieszać z solą i pieprzem energicznie ubijając dodać śmietanę olej musztardę i syrop klonowy(jeśli go dodasz) pokrojone ogórki pomarańcze i gruszki wymieszać z orzechami krewetkami i pokrojonym koperkiem włożyć do miski i połączyć z sosem liśćmi cykorii wyłożyć pucharki napełnić je sałatką i udekorować gałązką koperku