Sposób przygotowania:
Sałatka z ogórkiem i kurkumąI
1. Ogórki myjemy, osuszamy, obieramy i kroimy w grubsze plastry.
2. Cebulę obieramy, kroimy w krążki.
3. Marchew obieramy, ścieramy na tarce o dużych oczach.
5. Wszystkie składniki: ogórki, marchew, cebulę, kurkumę, sól, mieszamy dokładnie w misce i odstawiamy na 2 godziny, żeby puściły sok.
II
6. Po 2 godz. przekładamy warzywa do słoików.
III
Składniki na zalewę gotujemy, po ugotowaniu zalewamy warzywa w słoikach i szczelnie zamykamy słoiki.
8. Pasteryzujemy w rozgrzanym piekarniku przez około 10-12 minut w 180 °C.
9. Słoiki wyjmujemy dopiero aż piekarnik ostygnie, nie wolno w tym czasie otwierać drzwiczek. Następnie odwracamy słoiki do góry dnem i studzimy. Po ostudzeniu możemy ułożyć w spiżarce.
IV
10. Gotowe, smacznego.