Sposób przygotowania:
Koktajl ogórkowy
Część od korzenia cykorii nieco skrócić i ostro zakończonym nożem wyciąć gorzkie głąby. Rozłożyć główki cykorii na liście, umyć i osaczyć. Ogórek obrać i pokroić w kostkę. Pomarańczę obrać, zdjąć cienką białą skórkę; podzielić najpierw na cząstki, następnie pokroić w plasterki. Gruszki umyć, wytrzeć, przekroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne, miąższ pokroić w kostkę. Sok z limony wymieszać z solą i pieprzem. Energicznie ubijając dodać śmietanę, olej, syrop klonowy i musztardę. Pokrojone ogórki, pomarańcze i gruszki wymieszać z orzechami włoskimi, krewetkami i pokrojonym koperkiem, włożyć do miski i połączyć z sosem. Liśćmi cykorii wyłożyć pucharki, napełnić je sałatką i ugarnirować gałązką koperku.