Kołacz z kruszonką

  • 8
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 2/5 głosów: 2

drożdżowy śląski kołacz dla każdego

Kołacz z kruszonką

Składniki:

Kołacz z kruszonką

 

  • 120 g zwykłej mąki pszennej
  • 120 g półgrubej mąki pszennej- np krupczatki. (chodzi o mąkę grubiej zmieloną)
  • 150 ml ciepłego mleka
  • 2 żółtka
  • 30 g roztopionego masła
  • 2 łyżki oleju
  • 20 g drożdży
  • 30 g cukru waniliowe
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • nadzienie -minimum 1 słoik powideł lub dżemu ( lub propozycje na dole)
  • A to sa składniki kruszonki:
  • 170 g (szklanka) mąki
  • 70 g masła
  • 70 g brązowego cukru

Sposób przygotowania:

Kołacz z kruszonką
Zaczyn: Drożdże, ciepłe mleko, cukier i łyżkę mąki mieszamy.Odstawiamy do wyrośnięcia na 20 minut w ciepłe miejsce.Mąkę przesiewamy w osobnej misce i łączymy z zaczynem.Całość mieszamy drewnianą łyżką. Przekładamy na stolnicę i tworzymy kulę.Odstawiamy w ciepłe miejsce aby odpowiednio urosło ( ok 1 godziny) Gdy urośnie odrywamy małą kulkę i lekko wałkujemy jak na placek lub tworzymy wgniecenie.W środek rozsmarowujemy wybrany dżem.Kołacze kładziemy jeszcze na chwilę do wyrośnięcia.Ok.20 minut.Posypujemy kruszonką. kruszonka: Mleko, masło i cukier łączymy ze sobą aż do uzyskania kruszonki. Pieczemy w temperaturze 180s.c około 20 minut wcześniej smarując brzegi roztrzepanym jajem aby uzyskać złocisty odcień.