Sposób przygotowania:
Kołacz z kruszonką
Zaczyn: Drożdże, ciepłe mleko, cukier i łyżkę mąki mieszamy.Odstawiamy do wyrośnięcia na 20 minut w ciepłe miejsce.Mąkę przesiewamy w osobnej misce i łączymy z zaczynem.Całość mieszamy drewnianą łyżką. Przekładamy na stolnicę i tworzymy kulę.Odstawiamy w ciepłe miejsce aby odpowiednio urosło ( ok 1 godziny) Gdy urośnie odrywamy małą kulkę i lekko wałkujemy jak na placek lub tworzymy wgniecenie.W środek rozsmarowujemy wybrany dżem.Kołacze kładziemy jeszcze na chwilę do wyrośnięcia.Ok.20 minut.Posypujemy kruszonką. kruszonka: Mleko, masło i cukier łączymy ze sobą aż do uzyskania kruszonki. Pieczemy w temperaturze 180s.c około 20 minut wcześniej smarując brzegi roztrzepanym jajem aby uzyskać złocisty odcień.
smakosz 1988
misia14
Kruszonka to coś co się kruszy.....a to będzie płynne.....popraw ten przepis!!!
joaska500
identyczny przepis jest tutaj http://magazyn-kuchnia.pl/blogi/moniczkawkuchni Mam nadzieję że to nie jest kolejny przepis wyszukany pod zdjęcie...
Justine27
170 g (szklanka) mąki
????
czyli co w koncu z tymi mąkami? ile której?
edytaha
czy to ma być po 60 gram zwykłej pszennej mąki i mąki pszennej krupczatki, czy 120 gram mąki pszennej krupczatki?
Pyza
Justine27
W przepisie na blogu, który podała Joaśka wszystko jest wytlumaczone, bo to faktycznie ten sam przepis.
To sa skłądniki na placki:
120 g zwykłej mąki pszennej
120 g półgrubej mąki pszennej- np krupczatki. (chodzi o mąkę grubiej zmieloną)
150 ml ciepłego mleka
2 żółtka
30 g roztopionego masła
2 łyżki oleju
20 g drożdży
30 g cukru waniliowe
skórka otarta z 1 cytryny
nadzienie -minimum 1 słoik powideł lub dżemu ( lub propozycje na dole)
A to sa składniki kruszonki:
170 g (szklanka) mąki
70 g masła
70 g brązowego cukru
A 2 łyzki topionego masła, które błednie sa podane do kruszonki służa do:
Po wyjęciu ciasta z piekarnika smarujemy jego brzegi roztopionym masłem wymieszanym z kilkoma kroplami rumu i zostawiamy do ostygnięcia.
Przydaloby sie to wszystko edytowac, bo inaczej sensu ten przepis nie ma :(
smakosz 1988
ciężko mi było zapamiętać kolejność a wzorowałam się poprzez robienie kołaczy na jej przepisie