Sposób przygotowania:
Kołduny pyszny dodatek do rosołu
*Ciasto zarabiamy tak jak na pierogi i tutaj moja uwaga. Do ciasta pierogowego nie dodaję jajek- uważam, ze to one odpowiadają, za to że ciasto jest twardawe, ale kołduny to już coś innego. Tutaj czas gotowania jest dłuższy i zwyczajnie musimy je dodać, bo inaczej ciasto nam sie rozgotuje. Wody dolewamy tyle żeby ciasto nie było zbyt rzadkie, czy też zbyt twarde- ma być elastyczne i dobrze się wyrabiać, a ilość wody może być różna od jakości i gatunku mąki. Ciasto wyrabiamy, tak długo,aż będzie jednolity, przykrywamy ściereczką i robimy farsz. Farsz: Mięso mielimy razem z cebulka, dodajemy do niego czosnek przeciśnięty przez praskę i roztarty z szczyptą soli. Przyprawiamy do smaku pieprzem, solą i dodajemy roztarty w dłoniach majeranek. Wszystko bardzo dokładnie wyrabiamy. Ciasto cieniutko wałkujemy, zaznaczamy sobie lekko szklanką miejsca kołdunów, na każdy krążek dodajemy kulkę farszu i przykrywamy drugim płatem ciasta. Drugi może być ciut grubszy i większy- nakładamy z lekkim luzem, żeby ciasto się nie porozrywało. Wykrawamy krążki literatką, dodatkowo dokładnie zlepiamy jeszcze ręcznie. Kołduny wrzucamy na gorący rosół ( wywar warzywny lub ewentualnie wodę) i gotujemy od wypłynięcia 10minut Podajemy w zależności od upodobań i okazji Można podawać od razu w rosole lub osobno i rosół w bulionówce, ale w takim wypadku z widelcem i łyżką :)