reanja

reanja

Złoty Ekspert
[Przepisów: 671]

Kołduny pyszny dodatek do rosołu

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Kiedyś kołduny robiło sie bardzo malutkie, ja robię większe z czystego lenistwa, bo nie dość że robi się je krócej to i tak znikają z talerzy i nigdy nie jest ich za dużo:)

Kołduny pyszny dodatek do rosołu Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kołduny pyszny dodatek do rosołu

 

  • Ciasto:

 

 

 

  • 1/8 szklanki ciepłej wody

 

 

  • Farsz:

 

  • 500g mięsa wołowego- powinno być poprzerastane tłuszczem

 

  • 1/2 średniej cebuli

 

 

  • sól i pieprz do smaku

 

  • garść majeranku

 

 

Sposób przygotowania:

Kołduny pyszny dodatek do rosołu
*Ciasto zarabiamy tak jak na pierogi i tutaj moja uwaga. Do ciasta pierogowego nie dodaję jajek- uważam, ze to one odpowiadają, za to że ciasto jest twardawe, ale kołduny to już coś innego. Tutaj czas gotowania jest dłuższy i zwyczajnie musimy je dodać, bo inaczej ciasto nam sie rozgotuje. Wody dolewamy tyle żeby ciasto nie było zbyt rzadkie, czy też zbyt twarde- ma być elastyczne i dobrze się wyrabiać, a ilość wody może być różna od jakości i gatunku mąki. Ciasto wyrabiamy, tak długo,aż będzie jednolity, przykrywamy ściereczką i robimy farsz. Farsz: Mięso mielimy razem z cebulka, dodajemy do niego czosnek przeciśnięty przez praskę i roztarty z szczyptą soli. Przyprawiamy do smaku pieprzem, solą i dodajemy roztarty w dłoniach majeranek. Wszystko bardzo dokładnie wyrabiamy. Ciasto cieniutko wałkujemy, zaznaczamy sobie lekko szklanką miejsca kołdunów, na każdy krążek dodajemy kulkę farszu i przykrywamy drugim płatem ciasta. Drugi może być ciut grubszy i większy- nakładamy z lekkim luzem, żeby ciasto się nie porozrywało. Wykrawamy krążki literatką, dodatkowo dokładnie zlepiamy jeszcze ręcznie. Kołduny wrzucamy na gorący rosół ( wywar warzywny lub ewentualnie wodę) i gotujemy od wypłynięcia 10minut Podajemy w zależności od upodobań i okazji Można podawać od razu w rosole lub osobno i rosół w bulionówce, ale w takim wypadku z widelcem i łyżką :)
Kołduny pyszny dodatek do rosołu
Najlepsze kołduny to takie które mają farsz z mięsa wołowego i gotowane na rosole wołowym, doprawianym lubczykiem
Kołduny pyszny dodatek do rosołu
Wody dolewamy tyle żeby ciasto nie było zbyt rzadkie, czy też zbyt twarde- ma być elastyczne i dobrze się wyrabiać, a ilość wody może być różna od jakości i gatunku mąki.
Kołduny pyszny dodatek do rosołu
Ciasto cieniutko wałkujemy, zaznaczamy sobie lekko szklanką miejsca kołdunów, na każdy krążek dodajemy kulkę farszu
Kołduny pyszny dodatek do rosołu
przykrywamy drugim płatem ciasta, ciut większym i grubszym- wycinamy szklanką