Sposób przygotowania:
Kołduny gruzińskie ze szpinakiem i mięsem
Ciasto wykonanie: Mąkę wsypujemy do miski dodajemy wodę i sól zagniatamy ciasto. Na koniec dodajemy łyżkę oleju ciasto jest elastyczne i odchodzi od rąk. Wałkujemy ciasto i wykrawamy kółka najlepiej szklaneczką do whisky wychodzi 30 szt. pierogów Farsz wykonanie: Łopatkę mielimy, dodajemy przyprawy( pieprz , sól , czosnek sprasowany ). Dodajemy jajko, wymieszać farsz. Szpinak rozmrażamy smażymy na patelni z dodatkiem oliwy z oliwek dodajemy sprasowany czosnek 1-2 ząbki i przyprawy.. Po ostudzeniu przełożyć do przygotowanego farszu z mięsa . Wymieszać razem dwa farsze i nakładać na przygotowane ciasto na kołduny . Ciasto sklejamy jakbyśmy robiły harmonijkę z góry . Zlepiamy pośrodku a reszta to już idzie . Podobne do sakiewek wychodzą. Oprószamy mąką by się nie przylepiły. Gotujemy w osolonej wodzie. Po ugotowaniu podajemy z rosołem . Kołduny szpinak-owo mięsne są ostre ale z rosołem idealnie się komponują.