dominika1987

dominika1987

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 282]

Kołduny

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Kołduny- czyli pyszne kluseczki.

Kołduny

Składniki:

Kołduny

 

  • 35 dag mąki
  • 1/3 szklanki ciepłej wody
  • 1 jajko
  • sól
  • Nadzienie:
  • 20 dag baraniny
  • 20 dag polędwicy wołowej
  • 10 dag łoju baraniego lub wołowego
  • 1 mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Kołduny
Mięso oczyścić z błon, umyć, pokroić na mniejsze kawałki i zemleć razem z łojem. Mąkę wsypać na stolnicę, podlewać wodą, dodać jajko, szczyptę soli, wyrobić elastyczne ciasto. Nakryć ściereczką i odstawić na 30 minut. Do zmielonej masy dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, drobno startą na tarce cebulę, sól, pieprz i cukier. Masę dokładnie wyrobić. Ciasto cienko rozwałkować, niewielką szklanką wyciąć krążki, nakładać po łyżeczce farszu, skleić jak pierożki. Kołduny gotować partiami w osolonej wodzie około 4-5 minut od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Podawać polane stopionym masłem lub jako dodatek do rosołu.

Tagi:

jajko jajka