Sposób przygotowania:
Kołduny z mięsem kurczaka :
Oczyścić mięso z kurczaka z chrząstek, skórek i kości . Utrzeć w malakserze na miazgę .
Cebulę utrzeć na tarce lub bardzo drobno pokroić i zeszklić na maśle .Wymieszać mięso i cebulę .Doprawić solą , pieprzem .
Zagnieść ciasto z jajka, wody, szczypty soli .Rozwałkować cienko. Wykrawać małe krążki - kieliszkiem do jajek na miękko .Na każdy kłaść kulkę farszu .Zlepiać jak małe pierożki .Gotować na osolonym wrzątku z dodatkiem masła przez 4 minuty od wypłynięcia . Wyjąć łyżka cedzakową .Podawać do zup czystych lub kremowych .
Z tej porcji wychodzi ok. 50 sztuk kołdunów .
Jeśli chcemy kołduny zamrozić to proponuję je po ugotowaniu rozłożyć na tacce tak by się nie stykały i ostudzić . Posmarować roztopionym masłem i mrozić rozłożone na płaskich tackach najlepiej w takich porcjach na 1 osobę ( wyjmujemy wtedy tyle porcji ile nam akurat potrzeba , a i łatwiej je przechowywać układając tackę na tacce .
A i jeszcze jedno- są takie specjalne ,, wycinarki " do kołdunów , pierogów - takie co to się wałkuje płat ciasta nakłada na taką kratkę dociska - w dołki wkłada kuleczki nadzienia , przykrywa drugim płatem ciasta i wałkuje po wierzchu. Pierożki same się zlepiają i robi się je hurtowo .Ale to już pewnie wszyscy wiedzą .
Cebulę utrzeć na tarce lub bardzo drobno pokroić i zeszklić na maśle .Wymieszać mięso i cebulę .Doprawić solą , pieprzem .
Zagnieść ciasto z jajka, wody, szczypty soli .Rozwałkować cienko. Wykrawać małe krążki - kieliszkiem do jajek na miękko .Na każdy kłaść kulkę farszu .Zlepiać jak małe pierożki .Gotować na osolonym wrzątku z dodatkiem masła przez 4 minuty od wypłynięcia . Wyjąć łyżka cedzakową .Podawać do zup czystych lub kremowych .
Z tej porcji wychodzi ok. 50 sztuk kołdunów .
Jeśli chcemy kołduny zamrozić to proponuję je po ugotowaniu rozłożyć na tacce tak by się nie stykały i ostudzić . Posmarować roztopionym masłem i mrozić rozłożone na płaskich tackach najlepiej w takich porcjach na 1 osobę ( wyjmujemy wtedy tyle porcji ile nam akurat potrzeba , a i łatwiej je przechowywać układając tackę na tacce .
A i jeszcze jedno- są takie specjalne ,, wycinarki " do kołdunów , pierogów - takie co to się wałkuje płat ciasta nakłada na taką kratkę dociska - w dołki wkłada kuleczki nadzienia , przykrywa drugim płatem ciasta i wałkuje po wierzchu. Pierożki same się zlepiają i robi się je hurtowo .Ale to już pewnie wszyscy wiedzą .
Henia