Sposób przygotowania:
Drożdżowe kołacze z leśnym farszemCiasto:
Mąkę pszenną wsypujemy do miski , robimy wgłębienie i wsypujemy suche drożdże wymieszane z cukrem, zalewamy ciepłym mlekiem i odstawiamy na 5 minut.
Po tym czasie wbijamy jajka, dodajemy sól oraz wlewamy oliwę i wodę zagniatamy ciasto.Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Ciasto dzielimy na małe porcje, formujemy kule, rozpłaszczamy dłonią i znów zostawiamy do lekkiego wyrośnięcia,
Farsz:
Grzyby oczyszczamy z igliwia, myjemy, kroimy na kawałki, wrzucamy na suchą patelnię , dusimy do momentu całkowitego odparowania wody, po czym dodajemy masło oraz cebulę i całość dusimy jeszcze 5 minut.Doprawiamy do smaku solą i pieprzem,
ETAP 3:
Na wyrośniętym cieście rozkładamy grzybowy farsz, brzegi ciasta możemy posmarować rozkłóconym jajkiem, wsadzamy do nagrzanego do 180*c i zapiekamy 30 minut.W trakcie pieczenia-na 10 minut przed końcem posypujemy startą mozzarellą.Przed podaniem posypujemy grubo posiekanym szczypiorkiem.
Smacznego!