anulkadh

anulkadh

Złoty Ekspert
[Przepisów: 679]

Kołacz z jagodami i kruszonką

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Najwspanialszych kołacz jaki w życiu jadłam. Jest wyjątkowo delikatny i wilgotny a drożdży wcale nie czuć w smaku.

Kołacz z jagodami i kruszonką

Składniki:

Kołacz z jagodami i kruszonką

ciasto

nadzienie

  • 1 kg borówek ja użyłam mrożonych
  • 5 łyżek cukru
  • 2 łyżki mąki

kruszonka

Sposób przygotowania:

Kołacz z jagodami i kruszonką
Drożdże pokruszyć i rozmieszać z polówką ciepłego mleka ( temperatura ok. 30 stopni ) dodać po łyżce mąki i cukru , oraz szczyptę soli wymieszać dokładnie i odstawić do wyrośnięcia.

Masło roztopić i wystudzić. Jaja roztrzepać z cukrem waniliowym. Jaja wlać do mąki i wymieszać. Dodać drożdże oraz cukier i masło. Wyrobić i odstawić do wyrośnięcia.

Blaszkę o wymiarach 25*35 cm wysmarować masłem wyłożyć połowę ciasta.

Borówki obtoczyć w odrobinie mąki i cukru do smaku. Wyłożyć na ciasto. Przykryć drugą częścią ciasta. W misce zagnieść wszystkie składniki na kruszonkę. Posypać po wierzchu.

Piec w 180 stopniach około 40 minut.