Sposób przygotowania:
Kołacz z jagodami i kruszonką
Drożdże pokruszyć i rozmieszać z polówką ciepłego mleka ( temperatura ok. 30 stopni ) dodać po łyżce mąki i cukru , oraz szczyptę soli wymieszać dokładnie i odstawić do wyrośnięcia.
Masło roztopić i wystudzić. Jaja roztrzepać z cukrem waniliowym. Jaja wlać do mąki i wymieszać. Dodać drożdże oraz cukier i masło. Wyrobić i odstawić do wyrośnięcia.
Blaszkę o wymiarach 25*35 cm wysmarować masłem wyłożyć połowę ciasta.
Borówki obtoczyć w odrobinie mąki i cukru do smaku. Wyłożyć na ciasto. Przykryć drugą częścią ciasta. W misce zagnieść wszystkie składniki na kruszonkę. Posypać po wierzchu.
Piec w 180 stopniach około 40 minut.
Masło roztopić i wystudzić. Jaja roztrzepać z cukrem waniliowym. Jaja wlać do mąki i wymieszać. Dodać drożdże oraz cukier i masło. Wyrobić i odstawić do wyrośnięcia.
Blaszkę o wymiarach 25*35 cm wysmarować masłem wyłożyć połowę ciasta.
Borówki obtoczyć w odrobinie mąki i cukru do smaku. Wyłożyć na ciasto. Przykryć drugą częścią ciasta. W misce zagnieść wszystkie składniki na kruszonkę. Posypać po wierzchu.
Piec w 180 stopniach około 40 minut.