peggi

peggi

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 224]

Kurczak pieczony w warzywach

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Soczysty, złoty kurczak z w aromatycznych, pieczonych warzywach - sprawdzi się jako odświętny obiad.

 Kurczak pieczony w warzywach

Składniki:

Kurczak pieczony w warzywach

 

Sposób przygotowania:

Kurczak pieczony w warzywach
Mięso oczyszczamy, myjemy, osuszamy. Nacieramy wymieszanymi przyprawami, przykrywamy i wstawiamy do lodówki na miń 2h. Warzywa poza pomidorami obieramy, marchew myjemy.

Cebulę i marchew kroimy w kawałki ok 1 cm grubości, pomidora w ćwiartki, ząbki czosnku rozgniatamy nożem. Na rozgrzanym oleju obsmażamy kurczaka (z obu stron na złoto).

W naczyniu żaroodpornym układamy połowę warzyw, na nie wykładamy udka kurczaka a następnie pozostałe warzywa.

Przykrywamy w pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 30 minut. Na 5 minut przed końcem można zdjąć przykrywkę, aby kurczak nabrał chrupiącej skórki.

Podajemy z kaszami, ryżem bądź ziemniakami.

Tagi:

obiad danie