marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Kolorowa surówka z orzeszkami ziemnymi

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 3/5 głosów: 2

Surówki goszczą w każdym prawie domu i chętnie je podaje się do drugich dań. Kolorowe warzywa jak rzodkiewki, pory, marchewki i jabłka jako owocowy, ale nieodzowny dodatek działaja dobrze na nasze kubki smakowe.

Kolorowa surówka z orzeszkami ziemnymi

Składniki:

Kolorowa surówka z orzeszkami ziemnymi

 

  • Pęczek świeżych rzodkiewek głowiastych,
  • 3 średnie marchewki,
  • 2 białe części pora,
  • 40 dag. nieprażonych orzechów ziemnych,
  • 1-3 łyżki oleju do prażenia,
  • 3 łyżki oliwy lub sosu sałatkowego,
  • sok z cytryny lub limonki,
  • sól,
  • pieprz,
  • cukier.

Sposób przygotowania:

Kolorowa surówka z orzeszkami ziemnymi
Marchew, por, rzodkiewki oczyścić i opłukać, a następnie zetrzeć na tarce kolejno marchew, rzodkiewki, ogórki oraz białą część pora i z talerza wsypać do salaterki.

Orzeszki ziemne obrać z łupinek i przesmażyć na łyżce oleju arachidowego jak jest lub zwykłego słonecznikowego na patelence, mieszając łyżką, by się nie przypaliły. Po 1-3 min. zestawić patelnię na bok, orzeszki wyjąć, odsączyć na dziurkowanej łyżce i dodać do surówki. Ponadto skropić ją sokiem z cytryny lub limonki, pozbywając się pestek oraz oliwą czy sosem sałatkowym,a także solą, pieprzem mielonym i łyżeczką cukru.

Wymieszać dwiema łyżkami do sałatek i podawać do dań drugich.

bez gotowania

Tagi:

sosy