Sposób przygotowania:
Kolorowe bułeczki z jabłkiemciasto
Drożdże rozetrzeć z cukrem, mleko lekko podgrzać, żółtka utrzeć z cukrem. Do przesianej mąki dodać wszystkie składniki, zamieszać dobrze łyżką. Ciasto podzielić na dwie równe części do jednej dodać karob rozmieszany z mlekiem, do drugiej jęczmień. Każdą część dokładnie wymieszać, potem bardzo dokładnie zagnieść ciasta. Ciasta w osobnych miskach odstawić do wyrośnięcia.
Potem każde ciasto osobno wałkujemy na grubość ok. 0,5 cm, wykrawamy kółka. Każde kółko zielone przyklejamy do brązowego za pomocą odrobiny roztrzepanego białka z cukrem.
nadziewanie i pieczenie
Na każde kółeczko nakładamy cząstkę jabłka zakładamy na pół i dokładnie dociskamy. Możemy też jabłko nałożyć na jedno kółko i przykryć drugim. Z pozostałego ciasta wycinamy wzorki i przyklejamy białkiem.
Pieczemy w 170-180 C ok. 20-30 minut.
SylaUla