goofy9

goofy9

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1117]

Drożdżówki ślimaki z cynamonem i jabłkiem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Zamiast jabłek i cynamonu możemy wykorzystać ulubiony dżem lub świeże owoce lub np. twaróg, masę makową.

Drożdżówki ślimaki z cynamonem i jabłkiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Drożdżówki ślimaki z cynamonem i jabłkiem

 

 

Sposób przygotowania:

Drożdżówki ślimaki z cynamonem i jabłkiem
Z drożdży i cukru przygotowujemy zaczyn. Dodajemy go do mąki, pozostałych składników i wyrabiamy ciasto drożdżowe. Odstawiamy do wyrośnięcia pod przykryciem około 40 minut. Miękkie masło, cukier, cynamon mieszamy. Jabłka ścieramy na grubej tarce. Ciasto rozwałkowujemy na nie za gruby placek, smarujemy jego całą powierzchnię nadzieniem cynamonowym, a na wierzch wykładamy równomiernie starte na tarce jabłka. Ciasto zawijamy jak roladę. Następnie kroimy ją na ok. 2 cm kawałki i układamy na blaszce. Drożdżówki pieczemy około 20 minut w 180 stopniach.
Drożdżówki ślimaki z cynamonem i jabłkiem
Ciasto drożdżowe wyrabiamy ręcznie lub w mikserze
Drożdżówki ślimaki z cynamonem i jabłkiem
Miękkie masło cukier, cynamon mieszamy do powstania gęstej masy
Drożdżówki ślimaki z cynamonem i jabłkiem
Ciasto rozwałkowujemy na nie za gruby placek, smarujemy jego całą powierzchnię nadzieniem cynamonowym, a na wierzch wykładamy równomiernie starte na tarce jabłka
Drożdżówki ślimaki z cynamonem i jabłkiem
Ciasto zawijamy jak roladę. Następnie kroimy ją na ok. 2 cm kawałki i układamy na blaszce