Sposób przygotowania:
Drożdżówki z żurawiną, serem i jabłkiem
Do ciepłego mleka dodajemy pokruszone drożdże i cukier. Mieszamy i zostawiamy do wyrośnięcia. Gdy drożdże wyrosną wyrabiamy ciasto. Do mąki dodajemy szczyptę soli, 2 jajka, olej i drożdże i zagniatamy ciasto. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 20 minut do wyrośnięcia. Ser mieszamy z cukrem, jajkiem i cukrem waniliowym. Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w drobną kostkę. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 10 części, z każdej formujemy kulkę i rozwałkowujemy na okrągły placek. Na około układamy żurawinę i pokrojone jabłka i zawijamy ciasto do środka. W powstały dołek nakładamy ser. Ciasto naokoło sera smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni 20 minut.