czekoladka_m

czekoladka_m

Złoty Ekspert
[Przepisów: 986]

Drożdżowe zawijane muffiny z jabłkiem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 11

Pyszne, zakręcone drożdżówki z jabłkiem i cynamonem. Idealne na drugie śniadanie albo podwieczorek.

Drożdżowe zawijane muffiny z jabłkiem

Składniki:

Drożdżowe zawijane muffiny z jabłkiem

Ciasto:

Nadzienie:

Sposób przygotowania:

Drożdżowe zawijane muffiny z jabłkiem
1. W letnim mleku rozpuścić drożdże z łyżeczką mąki i 1/2 łyżki cukru. Odstawić na 15 minut. Resztę mąki przesiać, Dodać pozostały cukier, żółtko, szczyptę soli i stopione, zimne masło. Dodać zaczyn z drożdży. Zagnieść gładkie ciasto. Uformować kulę, ułożyć w natłuszczonej misce i przykryć lnianą ściereczką. Odstawić na 1,5 godziny do wyrośnięcia. Następnie ciasto ponownie krótko zagnieść i rozwałkować na kształt prostokąta o wym. ok. 38x32cm.

2. Masło stopić, dodać cynamon i cukier. Jabłka obrać ze skórki, zetrzeć na tarce o średnich oczkach, odcisnąć z nadmiaru soku i dodać mąkę ziemniaczaną. Na całym cieście rozsmarować masło cynamonowe i rozłożyć równomiernie jabłka. Zwinąć w rulon wzdłuż krótszego boku. Pociąć na około 10 równych kawałków. Układać cięciem do góry w natłuszczonej i wysypanej bułką tartą na muffiny. Odstawić na 20 minut. Posmarować jajkiem rozkłóconym z mlekiem i posypać cukrem. Piec około 18-22 minut w temp. 180st.